2.3.07

Λειψυδρία


σ'αυτό το σύνδεσμο μπορείτε να δείτε μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση για ένα μέλλον χωρίς νερό.


Ένας στους τρεις ανθρώπους υποφέρει από έλλειψη νερού, του Τάσου Σαραντή
Πε 24/8/2006
Δεδομένου ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αυξηθεί κατά 2 έως 3 δισ. έως το 2050, πρέπει να υπάρξει μια ριζική αναθεώρηση στον τρόπο διαχείρισης του νερού προειδοποίησαν οι επιστήμονες, με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Νερού που ξεκίνησε χθες.
«Ενας στους τρεις ανθρώπους υποφέρει σήμερα από κάποια μορφή έλλειψης νερού» υπογραμμίζεται σε έκθεση για την οποία συνεργάστηκαν περισσότεροι από 700 επιστήμονες τα τελευταία 5 χρόνια.
«Σήμερα βλέπουμε ότι αρκετές διαφορετικές χώρες αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το νερό» τόνισε ο Φρανκ Ρίζμπερμαν, διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου για τη Διαχείριση του Νερού, αναφερόμενος στην Αυστραλία, στην νότια και κεντρική Κίνα και στην καταστρεπτική ξηρασία του περασμένου χρόνου στην Ινδία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, παρατηρούνται δύο κατηγορίες ελλείψεων νερού: στην πρώτη το νερό γίνεται αντικείμενο υπερεκμετάλλευσης με αποτέλεσμα τη μείωση της στάθμης των υπόγειων δεξαμενών νερού και των ποταμών, ενώ στη δεύτερη εντάσσονται οι χώρες που στερούνται τεχνικών και οικονομικών πόρων προκειμένου να συγκρατήσουν το νερό, αν και μπορεί να υπάρχει σε αφθονία.
Για την έλλειψη νερού κατά 98% ευθύνεται ο ανθρώπινος παράγοντας. Στη γεωργία χρησιμοποιείται το 78% των υδάτινων αποθεμάτων, στη βιομηχανία το 18% , ενώ το υπόλοιπο 8% προορίζεται για οικιακή χρήση.
Σήμερα απαιτείται ένα λίτρο νερού για την παραγωγή μιας θερμίδας τροφίμων, 4.000 λίτρα για την παραγωγή ενός κιλού σιταριού και 10.000 λίτρα για την παραγωγή ενός κιλού κρέατος.
του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 22/8/2006

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...