11.3.07

Το κρασί «φιλτράρει» ατμοσφαιρικούς ρύπους




ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ο οίνος δεν ευφραίνει -μόνο- καρδίαν, αλλά νεότερες επιστημονικές έρευνες στην Ελλάδα δείχνουν ότι οι πολυφαινόλες που περιέχει εκτός της ευεργετικής επίδρασης στην καρδιά δρουν προστατευτικά κατά του καρκίνου και των συνεπειών της ατμοσφαιρικής ρύπανσης! Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα ερευνών που πραγματοποίησαν πανεπιστημιακές ομάδες παρουσιάστηκαν στις 09-03-07 στη Θεσσαλονίκη σε εκδήλωση της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ενωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) κι εκτός από τα κόκκινα αφορούν και τα λευκά κρασιά.
Τα συμπεράσματα που έχουν δημοσιευτεί ήδη σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά (Ιnternational Journal of Molecular Medicine, Eur J Cardiovasc Prev Rehabil) έρχονται να προστεθούν στην επικρατούσα πλέον αντίληψη ότι καθημερινά ένα ποτήρι κρασί κάνει καλό στην καρδιά ανοίγοντας παράλληλα και νέους δρόμους στην αξιοποίηση της ελληνικής αμπελοοινικής παραγωγής. Οπως ανακοινώθηκε από τους κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν καθηγητή Χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρη Κουρέτα αναπληρωτή καθηγητή Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την κ. Ιωάννα Ανδρεάδου, λέκτορα Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών από τις έρευνες διαπιστώθηκε ότι τα πολυφαινολικά εκχυλίσματα από διάφορους ελληνικούς ερυθρούς και λευκούς οίνους:
- Διαθέτουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση ακόμα και σε μικρές συγκεντρώσεις.
- Επιδεικνύουν σημαντική αντιμεταλλαξιογόνο δράση έναντι των βλαβών που προκαλούνται στο DNA από οξειδωτικούς παράγοντες.
- Αναστέλλουν τη δράση του ενζύμου τοποϊσομεράση Ι, το οποίο παρουσιάζει αυξημένη δράση σε καρκινικά κύτταρα.
- Αναστέλλουν την επαγόμενη από το όζον οξείδωση της πρωτεΐνης SP-A ενός επιφανειοδραστικού παράγοντα του πνεύμονα επιδεικνύοντας έτσι προστατευτική δράση στους πνεύμονες έναντι των δυσμενών επιδράσεων των ρυπαντών της ατμόσφαιρας.
Οι ειδικοί και οι εκπρόσωποι της ΚΕΟΣΟΕ ανέφεραν επίσης ότι η ευεργετική δράση των πολυφαινολών που περιέχονται στα κόκκινα κρασιά μελετήθηκε σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο. Παρατηρήθηκε ότι η λήψη εκχυλίσματος από κόκκινα σταφύλια βελτίωσε την ενδοθηλιακή λειτουργία (αγγειοδιαστολή) σε ασθενείς, σε σχέση με τους ασθενείς που ελάμβαναν placedo. (Η σχετική έρευνα έγινε στο Αττικό νοσοκομείο από την ομάδα του καθηγητή Δημ. Κρεμαστινού).
«Για τις ευεργετικές επιδράσεις του οίνου υπάρχει μακρά ιστορική παράδοση από την αρχαιότητα ακόμη, η οποία ωστόσο ανακόπηκε λόγω της ποτοαπαγόρευσης στις αρχές του προηγούμενου αιώνα», τόνισε ο κ. Χαρουτουνιάν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο ίδιος η πρώτη φαρμακευτική χρήση του κρασιού (αναμεμειγμένου με μέλι) αναφέρεται σε Σουμερικό χειρόγραφο του 2200 πΧ, ενώ ο Ιπποκράτης το 450-370 πΧ χορηγούσε τον οίνο ως αντιπυρετικό, καθαρτικό, διουρητικό και αντισηπτικό. Η ποτοαπαγόρευση είχε αποτέλεσμα να περιοριστεί ο οίνος ως ιατρικό σκεύασμα στις φαρμακοποιίες. Δεν διέγραψε όμως τις ευεργετικές του επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν τύχει ευρείας αναγνώρισης και μελέτης από τους επιστήμονες λόγω του «γαλλικού παράδοξου». Της επιδημιολογικής δηλαδή παρατήρησης που συσχετίζει τον ελαττωμένο αριθμό καρδιαγγειακών περιπτώσεων στη Γαλλία ως επακόλουθο της καθημερινής μέτριας κατανάλωσης κόκκινου κρασιού κι αποδόθηκε στην περιεκτικότητα των οίνων σε πολυφαινόλες.
Στην εκπόνηση των μελετών εκτός από τα παραπάνω πανεπιστήμια και νοσοκομεία συμμετείχαν 7 μέλη της ΚΕΟΣΟΕ: οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Σαντορίνης, Σητείας, Πεζών, οι Οινοποιητικοί Συνεταιρισμοί Τυρνάβου και Σάμου,η Καΐρ ΑΕ (Ρόδος) και η ΙΝΟ ΑΕ (Θήβα).
Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ κ Χρ. Μάρκου «μετά την επιστημονική τεκμηρίωση των θετικών επιδράσεων του κρασιού η πολιτεία και ο κλάδος θα πρέπει να προβάλλουν στο καταναλωτικό κοινό τη θέση του κρασιού στη διατροφική καθημερινότητα και να διεκδικήσουν τη διαφοροποίησή του από το πλαίσιο των αλκοολούχων».


πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...