14.3.07

Το πλέον φιλόδοξο σχέδιο κατά της κλιματικής αλλαγής παρουσίασε η Βρετανία


Νέα Υόρκη

Η Βρετανία έγινε την Τρίτη η πρώτη χώρα του κόσμου που προτείνει δεσμευτικά όρια στις εγχώριες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, καθώς το Λονδίνο πιέζει για νέα διεθνή συμφωνία κατά της κλιματικής αλλαγής.
Όπως αναφέρει το Reuters, το σχέδιο του Νόμου για την Κλιματική Αλλαγή προβλέπει ότι η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να μειωθεί κατά 26 έως 32 τοις εκατό έως το 2020 και κατά 60% έως το 2060.
Καθιερώνει επίσης τη διάθεση «κονδυλίων άνθρακα» ανά πέντε χρόνια, για την προώθηση καθαρών τεχνολογιών ενέργειας, και ορίζει ανεξάρτητη επιτροπή για την ετήσια αξιολόγηση της προσπάθειας.
Το σχέδιο νόμου, που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση προτού τεθεί σε ισχύ του χρόνου, παρουσιάζεται λίγες ημέρες μετά τη συμφωνία μεταξύ των ηγετών της ΕΕ να περιορίσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 20%, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, έως το 2020.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ έχει δηλώσει ότι η κλιματική αλλαγή θα παραμείνει πρώτη του προτεραιότητα πριν αποχωρήσει από τη θέση του τους επόμενους μήνες, πιθανώς το Σεπτέμβριο.
Το Λονδίνο μαζί με το Βερολίνο πιέζουν για τη διεθνή συμφωνία που θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο, μετά τη λήξη του το 2012, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή της ΗΠΑ και αναδυόμενων οικονομιών όπως η Κίνα και η Ινδία. Η Γερμανία, σήμερα προεδρεύουσα χώρα της G8, θα παρουσιάσει σχετική πρόταση στη σύνοδο της Ομάδας των Οκτώ τον Ιούνιο.
Η πολιτική συμφωνία θα βασιστεί στην τελευταία εκτίμηση του ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία η μέση θερμοκρασία της Γης θα αυξηθεί κατά 1,8 έως 4.0 βαθμούς Κελσίου έως το τέλος του αιώνα.

πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...