7.3.07

«Βρώμικη» ανάπτυξη: H Κίνα δεύτερος κυριότερος υπαίτιος της κλιματικής αλλαγής

Παρίσι,
Η Κίνα είναι πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή διοξειδίου του άνθρακα, του κυριότερου από τα αέρια του θερμοκηπίου, ανακοίνωσε την Τρίτη η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA). Στη χώρα αντιστοιχεί σήμερα το 7% της παγκόσμιας παραγωγής του αερίου.
Την πρώτη θέση των ρυπαντών καταλαμβάνουν οι ΗΠΑ, στις οποίες αντιστοιχεί σχεδόν το ένα τέταρτο της παγκόσμιας εκπομπής, αναφέρει η έκθεση της ΙΕΑ, της οποίας η δημοσίευση συμπίπτει με τη διεθνή διάσκεψη για το κλίμα που πραγματοποιεί ο ΟΗΕ στο Μπουένος Αϊρες.
Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μόλις 22 βιομηχανικές χώρες ευθύνονται για το 80% της ρύπανσης διοξειδίου του άνθρακα το 2003. Οι κυριότεροι ρυπαντές είναι κατά σειρά οι ΗΠΑ (23,5% της παγκόσμιας εκπομπής), η Κίνα (13,6%), η Ρωσία (6,2%), η Ιαπωνία (5%), η Ινδία (4,2%), η Γερμανία (3,5%), η Βρετανία και ο Καναδάς (2,2%), η Νότιος Κορέα (1,9%), η Ιταλία (1,8%) και η Γαλλία (1,6%).
Το 1990, η Κίνα απελευθέρωσε στην ατμόσφαιρα 2,29 τρισ. τόνους διοξειδίου, ενώ το 2002, έπειτα από μια αύξηση του ΑΕΠ της τάξης 204%, παρήγαγε 3,30 τρισ. τόνους, αύξηση κατά 44,5%.
Στο ίδιο διάστημα, η ετήσια εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα από την υπόλοιπη Ασία σημείωσε δραματική άνοδο κατά 81,3%.
Το διοξείδιο του άνθρακα παράγεται κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων και αντιστοιχεί στο 80% της ρύπανσης από αέρια του θερμοκηπίου, τα οποία εμποδίζουν τη θερμότητα της Γης να διαφύγει στο Διάστημα και ανεβάζουν έτσι τη μέση θερμοκρασία του πλανήτη.
Από το υπόλοιπο 20% των αερίων του θερμοκηπίου, το μεγαλύτερο μέρος αντιστοιχεί στο μεθάνιο, το οποίο παράγεται από την αποσύνθεση βιολογικού υλικού στους ορυζώνες και στα εκτροφεία ζώων.
Η έκθεση της ΙΕΑ δημοσιεύεται τη στιγμή που η διεθνής κοινότητα συζητά στην Αργεντινή, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου του Κιότο κατά της κλιματικής αλλαγής.
Οι ΗΠΑ έχουν αποσυρθεί από το πρωτόκολλο με το επιχείρημα ότι το κόστος είναι απαγορευτικό και ότι είναι άδικο να εξαιρούνται από τα μέτρα οι αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα.
Το διάστημα 1990-2002, η ετήσια εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα από τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 16,7%. Αν η χώρα εφάρμοζε το Πρωτόκολλο του Κιότο, θα έπρεπε να μειώσει την εκπομπή κατά 7% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.
Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...