Αλλαγές στο κλίμα ως το 2100

Από την κλιματική αλλαγή απειλούνται κυρίως οι τροπικές περιοχές όπως τα δάση του Αμαζονίου και της Ινδονησίας. Τα είδη που ζουν σε αυτές τις περιοχές πιθανόν να μην καταφέρουν να προσαρμοστούν στις αλλαγές
Μέχρι το έτος 2100 υπάρχει το ενδεχόμενο να εξαφανιστούν ολόκληρες κλιματικές ζώνες λόγω του φαινομένου της υπερθέρμανσης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε χθες Δευτέρα στην επιθεώρηση της Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS). Όπως αναφέρει μελέτη που διεξήγαγαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γουισκόνσιν, οι αλλαγές αυτές μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο πολλά φυτά και ζώα και να ευνοήσουν άλλα. Από την κλιματική αλλαγή απειλούνται κυρίως οι τροπικές περιοχές όπως τα δάση του Αμαζονίου και της Ινδονησίας.
Τα είδη που ζουν σε αυτές τις περιοχές πιθανόν να μην καταφέρουν να προσαρμοστούν στις αλλαγές. Η μελέτη υποστηρίζει εξάλλου ότι η ανωμαλία αυτή μπορεί να προκαλέσει μεγάλα μεταναστευτικά κύματα. Μέχρι το τέλος του αιώνα το κλίμα στις 'νδεις, στη Σιβηρία και τη νότια Αυστραλία μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που γνωρίζουμε σήμερα. Με βάση τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις, το 39-48% της επιφάνειας του πλανήτη μπορεί να παρουσιάσει σημαντικές κλιματολογικές αλλαγές ως το 2100.

πηγή: pathfinder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: