12.4.07

Ανθρώπινη απειλή:«Σε κρίση» το οικοσύστημα στα μοναδικά νησιά Γκαλαπάγκος



Κουίτο, Ισημερινός

Η κυβέρνηση του Ισημερινού προανήγγειλε σειρά μέτρων για την προστασία των νησιών Γκαλαπάγκος, τα οποία βρίσκονται «σε κρίση» λόγω της τουριστικής ανάπτυξης, των κοινωνικών προβλημάτων και της εισβολής ξένων ειδών.
Οι δηλώσεις του προέδρου του Ισημερινού συμπίπτουν με την επίσκεψη στα Γκαλαπάγκος αντιπροσωπείας της UNESCO που θα εξετάσει το κατά πόσο πρέπει να κηρυχθεί σε κίνδυνο το «εύθραυστο» οικοσύστημα του αρχιπελάγους.
«Προωθούμε σειρά δράσεων για να ξεπεράσουμε τις τεράστιες θεσμικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές κρίσεις των νησιών» δήλωσε ο πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα, λίγο μετά την υπογραφή ειδικού διατάγματος.
Ο Κορέα δεν διευκρίνισε τι μέτρα σκοπεύει να λάβει, ωστόσο σύμφωνα με το Reuters εξετάζεται το ενδεχόμενο να περιοριστούν οι άδειες για αφίξεις τουριστών.
Τα ηφαιστειακά νησιά, περίπου 1.000 χλμ δυτικά των ακτών του Ισημερινού φιλοξενούν μια πληθώρα ενδημικών ειδών, όπως γιγάντιες, αιωνόβιες χελώνες, θαλάσσια ιγκουάνα, και γαλαζοπόδαρες σούλες. Ο Κάρολος Δαρβίνος εμπνεύστηκε στα Γκαλαπάγκος τη Θεωρία της Εξέλιξης των Ειδών.
Σήμερα η μοναδική πανίδα του νησιού ζει δίπλα σε περίπου 20.000 μόνιμους κατοίκους, από τους οποίους οι 15.000 βρίσκονται εκεί παράνομα, ενώ στη θάλασσα, το οικοσύστημα απειλείται από τους λαθραλιείς.
Το αρχιπέλαγος των Γκαλαπάγκος ανακηρύχτηκε Μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCΟ το 1979.
πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...