15.4.07

Τα τροπικά δάση μπορούν να σώσουν τον πλανήτη από το φαινόμενο του θερμοκηπίου


"Φύτεψε και εσύ ένα δένδρο για να σώσεις το περιβάλλον" λέει η επικρατούσα άποψη. Ωστόσο οι επιστήμονες έχουν τελείως διαφορετική άποψη.
Η δενδροφύτευση σε χιονισμένες περιοχές επιβαρύνει το φαινόμενο της αύξησης της θερμοκρασίας στο περιβάλλον καθώς τα έλατα απορροφούν το ηλιακό φως το οποίο σε διαφορετική περίπτωση θα αντανακλάτο από το χιόνι, αναφέρει μελέτη που δημοσιεύθηκε στην αμερικανική επιθεώρηση "Proceedings of the National Academy of Sciences" στην οποία σημειώνεται ότι τα πευκοδάση της Ευρώπης, της Σιβηρίας και του Καναδά πιθανότατα συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Μόνο τα τροπικά δάση συμβάλλουν αποτελεσματικά στην πτώση της θερμοκρασίας της γης απορροφώντας το διοξείδιο του άνθρακα και δημιουργώντας σύννεφα, υπογραμμίζεται στη μελέτη. Ωστόσο η έκθεση των επιστημόνων τονίζει ότι αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κοπούν τα δένδρα. Τα δάση είναι πολύτιμη πηγή για τη βιοποικιλότητα και είναι το καταφύγιο φυτών και ζώων.
Τα δένδρα στις χιονισμένες περιοχές συμβάλλουν στην αύξηση του φαινομένου του θερμοκηπίου
Οι επιστήμονες επί μακρόν υποστήριζαν ότι η δενδροφύτευση και η προστασία των δασών βοηθά στη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου γιατί τα δένδρα απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και το μετατρέπουν σε οξυγόνο.
Επίσης τα δένδρα απορροφούν το νερό από το έδαφος, βοηθώντας έτσι στο σχηματισμό των νεφών που προστατεύουν τη γη από το ηλιακό φως.
Ωστόσο σύμφωνα με τα ευρήματα της νέας έκθεσης, που συζητήθηκαν και πέρυσι κατά τη διάρκεια συνόδου της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης και τώρα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση "Proceedings of the National Academy of Sciences", η αδιάκριτη και χωρίς προγραμματισμό δενδροφύτευση μπορεί να έχει εντελώς αντίθετα αποτελέσματα.
" Η νέα μας μελέτη αποδεικνύει ότι μόνο τα τροπικά δάση επηρεάζουν θετικότατα το περιβάλλον και βοηθούν στη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου", δηλώνει ο Γκοβιντασάμι Μπάλα του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Λίβερμορ.
Στις ψυχρότερες περιοχές του πλανήτη η δενδροφυτεμένες περιοχές βοηθούν στη συγκράτηση του ηλιακού φωτός, που αντανακλάται από το χιόνι , στο έδαφος, διαδικασία η οποία "ακυρώνει ή υπερβαίνει" τη διαδικασία ψύχρανσης της γης.
Ένας ακόμα από τους συντάκτες της έρευνας ο Κεν Καλντέιρα του Ινστιτούτου Κάρνεγκι τονίζει ότι "τώρα παρά ποτέ μέγιστη σημασία έχει η προστασία και η διατήρηση των τροπικών δασών".

πηγή: pathfinder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...