26.4.07

Δηλητηριάστηκαν στην ΠΓΔΜ όρνια - είδος γύπα που απειλείται άμεσα με εξαφάνιση


Δεκαοχτώ όρνια -σπάνιο είδος γύπα, που απειλείται με εξαφάνιση - βρέθηκαν νεκρά στην περιοχή του Μαρίοβο, κοντά στο χωριό Ζοβίκ, της ΠΓΔΜ, 10 χιλιόμετρα βόρεια του Καϊμακτσαλάν.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας, πρόκειται για μαζική δηλητηρίαση, καθώς υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι πρόκειται για παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων. Δημοσιεύματα στη γειτονική χώρα όπου το περιστατικό πήρε ήδη το δρόμο της δικαιοσύνης, κάνουν λόγο για δηλητηρίαση από κουφάρια προβάτων τα οποία είχαν ραντίσει κτηνοτρόφοι με φάρμακα με στόχο να προστατευθούν από επιθέσεις λύκων. Ηδη τέσσερα από τα νεκρά πουλιά στάλθηκαν για τοξικολογικές εξετάσεις για να εξακριβωθεί η αιτία θανάτου και να ταυτοποιηθεί η δραστική ουσία του δηλητηρίου, ενώ στην Ελλάδα, έχει ξεκινήσει η αναζήτηση για τον εντοπισμό νεκρών γυπών ή άλλων ζώων, καθώς δεν έχει αποσαφηνιστεί από ποια πλευρά των συνόρων τοποθετήθηκαν τα δηλητήρια.
Τα πουλιά αυτά αναπαράγονται στις περιοχές του ορεινού όγκου της ΠΓΔΜ, αλλά «αγνοώντας» τα σύνορα επισκέπτονται και την ελληνική πλευρά για αναζήτηση τροφής. Το όρνιο είναι ένα από τα τέσσερα είδη γυπών που αναπαράγεται στη χώρα μας και ζει σε μικρές ομάδες που αναζητούν την τροφή τους στις ορεινές περιοχές. Είναι ένα άκακο πουλί, που τρέφεται αποκλειστικά με ψοφίμια, καθαρίζοντας έτσι την ύπαιθρο από εστίες ρύπανσης και ασθενειών. Είναι πλέον ένα από τα σπάνια είδη πουλιών, αφού έχει υποστεί κάθετη πληθυσμιακή μείωση σε όλη τη βόρεια Ελλάδα τις τελευταίες δύο δεκαετίες (πάνω από 90% του όρνιων έχουν ήδη εξαφανιστεί, ενώ μόνο 5 είναι πλέον οι εναπομένουσες αναπαραγωγικές αποικίες του στην ηπειρωτική χώρα, αριθμώντας λιγότερα από 40 ζευγάρια!)
πηγή: pathfinder.gr(τμήμα κειμένου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...