30.4.07

Νέα έκθεση διακυβερνητικής διάσκεψης για το κλίμα: Μπορούμε να αντιδράσουμε στις κλιματικές αλλαγές


ΜΕΤΑ από δύο σχεδόν καταθλιπτικές εκθέσεις της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για το Κλίμα, επιστήμονες και περιβαλλοντολόγοι ετοιμάζουν την τρίτη έκθεση σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης, δίνοντας έμφαση στο ότι ο κόσμος έχει τους τρόπους να αντιδράσει αποτελεσματικά στις κλιματικές αλλαγές.
Η συνάντηση που πραγματοποιείται στην Μπανγκόκ θα εξετάσει την τελευταία έκθεση πριν τη δώσει στη δημοσιότητα την Παρασκευή. Η έκθεση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης εξετάζει τα κόστη αντιμετώπισης και προσαρμογής στις κλιματικές αλλαγές ενώ αναφέρεται και στα διαθέσιμους τρόπους μείωσης των ρυπογόνων εκπομπών αερίων.
Αύξηση των εκπομπών
"Χωρίς την υιοθέτηση κατάλληλων πολιτικών και πολιτικών ανάπτυξης των χωρών στον τομέα περιορισμού των βλαβερών εκπομπών, οι τελευταίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται για τις επόμενες δεκαετίες» αναφέρει η έκθεση. Προσθέτει ότι απαιτείται άμεση δράση περιορισμού τους προκειμένου να υπάρξει σημαντική μείωση των κλιματικών αλλαγών.
Οι σημερινές προβλέψεις αναφέρουν αύξηση μέχρι και 40% στα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2030, με τον τομέα των μεταφορών να αποτελεί τον κύριο παράγοντα αυτής της αύξησης. Οι εκπομπές από τα αεροπλάνα θα συνεχίσουν να αυξάνονται με ρυθμό 3% ετησίως, παρά τις προσαρμογές που γίνονται σήμερα για την αντιμετώπιση του προβλήματος από τις αεροπορικές εταριρείες.
Ένας άλλος λόγος ανησυχίας είναι η εντατικοποίηση της γεωργικής παραγωγής εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης για τροφή, μέχρι το 2050.
Έρευνα και διαθέσιμες τεχνολογίες
Σε άλλο σημείο της, η έκθεση αναφέρει ότι η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί με τις σημερινές διαθέσιμες τεχνολογίες καθώς και με αυτές που αναμένεται να είναι διαθέσιμες στις επόμενες δεκαετίες. Αυτές περιλαμβάνουν την υιοθέτηση εναλλακτικών καυσίμων, τη χρησιμοποίηση αποτελεσματικών εργοστασίων παραγωγής ενέργειας, τη χρήση πυρηνικής αλλά και ανανεώσιμης ενέργειας, την κατασκευή κτιρίων από υλικά που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον αλλά και την εφαρμογή αγροτικών πολιτικών που θα περιορίσουν της εκπομπές μεθανίου.
Τα κόστη
Όσο πιο ριζικά και άμεσα είναι τα μέτρα που θα λαμβάνονται, τόσο περισσότερο θα επιβαρύνουν τις εθνικές οικονομίες, αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης. Η υιοθέτηση πολιτικών περικοπής των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και διατήρησης τους σε επιτρεπτά όρια, συνεπάγονται επιβάρυνση μικρότερη του 3% του παγκόσμιου ΑΕΠ, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Διακυβερνητικής Διάσκεψης.
πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...