23.5.07

Πράσινα» τα κίτρινα οχήματα:Οικολογικά ταξί θα κυκλοφορούν μέχρι το 2012 στους δρόμους της Νέας Υόρκης

Νέα Υόρκη

Την σταδιακή αντικατάσταση του στόλου των ταξί στην Νέα Υόρκη με φιλικά προς το περιβάλλον υβριδικά οχήματα (ηλεκτροκίνητα και βενζινοκίνητα) ανακοίνωσε την Τρίτη ο δήμαρχος της πόλης Μάικλ Μπλούμπεργκ σε τηλεοπτική εκπομπή.
Τα υβριδικά αυτοκίνητα έχουν καλύτερη απόδοση και σημαντικά μικρότερες εκπομπές ρύπων από τα συμβατικά.
Παράλληλα, ανακοινώθηκαν νέοι κανονισμοί για τα καινούργια ταξί που εντάσσονται στο στόλο τα οποία θα πρέπει να είναι όλα υβριδικά από το 2009.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αυτοκινητιστών δήλωσε ότι υποστηρίζει το σχέδιο.
Σήμερα κυκλοφορούν στην Νέα Υόρκη 13.000 ταξί από τα οποία μόνο τα 375 εκπέμπουν μειωμένους ρύπους. Σύμφωνα με το σχέδιο ο αριθμός τους θα αυξηθεί σε 1.000 μέχρι τον Οκτώβριο του 2008. Το σχέδιο προβλέπει ότι η αντικατάσταση θα ολοκληρωθεί το 2012.
Η αλλαγή του στόλου των ταξί είναι μέρος του ευρύτερου σχεδίου του Μπλούμπεργκ για να μειώσει η Νέα Υόρκη τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 30% μέχρι το 2030.
Τα υβριδικά αυτοκίνητα δοκιμάζονταν τους τελευταίους 18 μήνες και η επιτυχία οδήγησε στην επέκταση του σχεδίου σε όλα τα οχήματα. Παρά την υψηλότερη τιμή τους, οι Αρχές δηλώνουν ότι η μειωμένη κατανάλωση καυσίμων θα αποσβέσει τα έξοδα των αυτοκινητιστών για την αγορά τους. Προβλέπουν μάλιστα ότι κάθε αυτοκινητιστής θα έχει τελικά κέρδος μεγαλύτερο από 10.000 δολάρια κάθε χρόνο.

πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...