Αμερικανική επέλαση για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αιολικής ενέργειας


ΟΙ ΗΠΑ ηγούνται παγκοσμίως στην εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών τα τελευταία δύο χρόνια, αν και υστερεί έναντι της Γερμανίας και της Ισπανίας την παραγωγή ηλεκτρικού από αιολικές γεννήτριες. Η νέα έμφαση που αποδίδουν οι ΗΠΑ στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας προσελκύει εταιρίες με μακρά εμπειρία στο χώρο, από τη Δανία, τη Γερμανία και την Ισπανία.
«Είμαστε σαν τη Σαουδική Αραβία του ανέμου, ενώ δεν έχουμε βιώσει ακόμη εκτόξευση της εκμετάλλευσης της ενεργειακής αυτής πηγής», λέει ο Μάικλ Πεκ, εκπρόσωπος της ισπανικής Gamesa, που κατασκευάζει σήμερα ανεμοστρόβιλους στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ.
Δύο συμφωνίες, που υπογράφηκαν μέσα στο Μάρτιο αποκαλύπτουν την ένταση του ανταγωνισμού: Η πορτογαλική EDP Energias συμφώνησε πρόσφατα στην εξαγορά της αμερικανικής Horizon Wind από την επενδυτική Goldman Sachs. Την ίδια ώρα, η δανέζικη Vestas Wind Systems, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια αεροστροβίλων στον κόσμο, ανακοίνωνε την κατασκευή εργοστασίου κατασκευής πτερυγίων στο Κολοράντο, κόστους 60 εκατ. δολαρίων.
Φοροελαφρύνσεις
Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αιολικής ενέργειας σπεύδουν σήμερα να εκμεταλλευθούν τις φορολογικές ελαφρύνσεις, τις οποίες εξήγγειλε η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον, για την παραγωγή ηλεκτρικού από ανανεώσιμες πηγές.
Οι ΗΠΑ εξασφαλίζουν σήμερα το 1% των ενεργειακών τους αναγκών από αιολικές γεννήτριες. Το αντίστοιχο ποσοστό στη Δανία είναι 20% και στην Ισπανία, 9%. Το αμερικανικό Ινστιτούτο Ηλεκτρικής Ενέργειας, εκτιμά ότι το ποσοστό αυτό μπορεί να φθάσει στις ΗΠΑ στο 5%, μέχρι το 2010. Η αιολική ενέργεια θα μπορούσε να περιορίσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε παγκόσμιο επίπεδο κατά 4,5%, μέχρι το 2020.
Επιστήμονες προειδοποιούν
Παρά τις αισιόδοξες προοπτικές για την παραγωγή ηλεκτρικού από αιολικά συστήματα, όμως, η επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί, λέγοντας ότι οι επιπτώσεις των γιγάντιων ανεμογεννητριών στο περιβάλλον δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς.
Οι πύργοι των αιολικών γεννητριών παρουσιάζουν μεγάλους κινδύνους για τα αποδημητικά πτηνά, τις νυχτερίδες και ορισμένα είδη αρπακτικών πουλιών, ιδιαίτερα στα πολύ μεγάλα αιολικά πάρκα, όπως αυτό του Άλταμον Πας στην Καλιφόρνια, με 5.000 ανεμογεννήτριες. Έντονες διαφωνίες στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων εκφράζονται επίσης επί τη βάση της αισθητικής ζημιάς που προκαλούν στις μέχρι τότε άσπιλες βουνοκορφές.
πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: