9.5.07

Άμεση απειλή για την ανθρώπινη υγεία αποτελεί η ρύπανση του αέρα στις ελληνικές μεγαλουπόλεις



Άμεση απειλή για την ανθρώπινη υγεία αποτελεί η ρύπανση του αέρα στις ελληνικές μεγαλουπόλεις, σύμφωνα με το μηχανολόγο μηχανικό, καθηγητή και κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Νίκο Μουσιόπουλο. Μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε η Ένωση Ελλήνων Χημικών στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Μουσιόπουλος επισήμανε ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας μας καταγράφονται συστηματικά υπερβάσεις των ανώτατων τιμών των αέριων ρύπων. Ο κοσμήτορας πρόσθεσε επίσης ότι, παρόλο που τα αποτελέσματα ερευνών δείχνουν ότι μέχρι το 2020 θα έχει σημειωθεί βελτίωση της ποιότητας του αέρα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, οι τιμές διαφόρων αερίων ρύπων θα εξακολουθήσουν να υπερβαίνουν τα ανώτατα όρια, κυρίως σε ό,τι αφορά στα αιωρούμενα σωματίδια. Αναφέρθηκε ακόμη σε τρεις παράγοντες, οι οποίοι, όπως είπε, θα επηρεάσουν μελλοντικά την ποιότητα του αέρα στα ελληνικά αστικά κέντρα. Σύμφωνα με τον κ. Μουσιόπουλο, οι παράγοντες αυτοί είναι οι παρεμβάσεις στο κυκλοφοριακό, οι μεταβολές στην ποιότητα των καυσίμων και οι τεχνολογικές αλλαγές στους κινητήρες των οχημάτων, σε συνδυασμό με τις διαφαινόμενες εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα. Παράγοντες, οι οποίοι, ανάλογα με τις πολιτικές που θα επιλεγούν, μπορούν να επηρεάσουν, είτε θετικώς, είτε δυσμενώς την ποιότητα του αέρα στα ελληνικά αστικά κέντρα.
Θερμικά ηλιακά χαμηλής θερμοκρασίας
Στην ημερίδα, που είχε θέμα «Σύγχρονες εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα και επιπτώσεις στο περιβάλλον» και διοργανώθηκε στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης «Expolink», παρουσιάστηκε επίσης, από τον καθηγητή του ΑΠΘ και πρόεδρο του Ινστιτούτου Ηλιακής Τεχνικής, Νίκο Κυριάκη, μελέτη, σύμφωνα με την οποία, η χώρα μας κατέχει παγκοσμίως την 4η θέση στην εγκατάσταση θερμικών ηλιακών χαμηλής θερμοκρασίας, έως 80 βαθμούς Κελσίου C (κριτήριο η εγκατεστημένη ισχύς ανά 100.000 κατοίκους).Πλην όμως, σύμφωνα με τον καθηγητή, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στασιμότητα στην εκμετάλλευση των συγκεκριμένων ενεργειακών συστημάτων, αφενός μεν διότι καταργήθηκαν τα κίνητρα εκ μέρους της Πολιτείας, αφετέρου δε επειδή, η φορολόγησή τους παραμένει υψηλή (π.χ. 19% ΦΠΑ, ενώ στο φυσικό αέριο 9%).Πρόσθεσε, δε, ότι «η εγκατεστημένη ισχύς των θερμικών ηλιακών χαμηλής θερμοκρασίας μπορεί και πρέπει να υπερδιπλασιαστεί στην Ελλάδα».
Η μελλοντική ζήτηση του φυσικού αερίου
Μιλώντας στην ίδια ημερίδα, ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης και χημικός Σπύρος Παλαιογιάννης εξέφρασε ανησυχίες για τη μελλοντική δυνατότητα κάλυψης των ενεργειακών αναγκών με φυσικό αέριο, παρόλο που - όπως είπε - οι προοπτικές για την περαιτέρω ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς φυσικού αερίου κρίνονται θετικές.Σύμφωνα με τον κ. Παλαιογιάνη, προβληματισμό προκαλούν παράγοντες, όπως οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες που δημιουργούν ανησυχίες για την ασφάλεια του εφοδιασμού, οι εντεινόμενες ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή, όπως επίσης η πορεία της απελευθέρωσης των αγορών ενέργειας, καθώς και η μείωση της ανταγωνιστικότητας της τιμής του αερίου. Πρόσθεσε πάντως, ότι σε κάθε περίπτωση, κατά τα επόμενα 15 χρόνια, το φυσικό αέριο θα εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις χώρες της ΕΕ.
πηγή: ert3.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...