16.5.07

Στα δάση το κλειδί για την υπερθέρμανση


Στο διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνεται από την αποψίλωση των δασών βρίσκεται η κρυφή αιτία της υπερθέρμανσης του πλανήτη σύμφωνα με νέα έρευνα
Η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που εκλύεται στην ατμόσφαιρα από την αλόγιστη καταστροφή των δασών της γης σε καθημερινή βάση ξεπερνά την επιβάρυνση που θα επέφερε στο περιβάλλον μια υποθετική αεροπορική μετάβαση οκτώ εκατομμυρίων ανθρώπων από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη την ίδια μέρα!
Τη θλιβερή αυτή πραγματικότητα που υποθηκεύει μάλιστα το μέλλον του πλανήτη δημοσιοποίησε τη Δευτέρα στη βρετανική εφημερίδα Independent ομάδα επιστημόνων που μελετά το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η ανεξέλεγκτη υλοτόμηση και η αποψίλωση των τροπικών δασών του Αμαζονίου και της Ινδονησίας, καθώς και του πνεύμονα της Κεντρικής Αφρικής, είναι σύμφωνα με το δημοσίευμα η κρυφή αιτία, που ανεβάζει την μέση θερμοκρασία της γης, απελευθερώνοντας ετησίως δύο δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα.Η συνολική ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα που συγκεντρώνεται στα δέντρα εκτιμάται ότι είναι δύο φορές μεγαλύτερη από την ποσότητα που περικλείεται σε ολόκληρη την ατμόσφαιρα. Κάθε φορά που μεγάλο μέρος απελευθερώνεται με τη μορφή αιθάλης, όπως συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς, η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, υπογραμμίζουν οι ειδικοί.
Η ομάδα των επιστημόνων, όμως, δεν παραλείπει να επισημάνει την αδιαφορία του δυτικού κόσμου που οφείλει όχι μόνο να μειώσει την ζήτηση σε προϊόντα ξυλείας αλλά και να στηρίξει οικονομικά τους λαούς που αναγκάζονται να ξεπουλούν τον δασικό τους πλούτο ως μοναδική διέξοδο στον αγώνα της επιβίωσης. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα πως το ενάμιση δισεκατομμύριο άνθρωποι που ζουν στις τροπικές περιοχές του πλανήτη όπου συνεχίζεται η αποψίλωση είναι και οι φτωχότεροι της γης.
Ο υπολογισμός πάντως, σύμφωνα με τον οποίο κάθε λεπτό χάνεται από τη γη μία έκταση δάσους ίση με ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο, δημιουργεί ανησυχία για το μέλλον του πλανήτη σε κορυφαίους δασολόγους. Το στοίχημα της ανθρωπότητας για την δραματική αλλαγή του κλίματος στον πλανήτη είναι εξ ορισμού χαμένο εάν συνεχισθεί η καταστροφή των δασών. Μία προειδοποίηση που θα επιχειρήσουν μάλιστα να συμπεριλάβουν στην ημερήσια διάταξη της προσεχούς συνόδου κορυφής για το κλίμα των Ηνωμένων Εθνών που θα πραγματοποιηθεί στο Μπαλί της Ινδονησίας.
πηγή:ΝΕΤ - The Independent Ανθή Νταουσάνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...