18.5.07

Έλιωσαν μεγάλης έκτασης πάγοι στην Ανταρκτική


Πάγοι που καταλάμβαναν έκταση ίση με αυτή της πολιτείας Καλιφόρνια των ΗΠΑ, στο δυτικό τμήμα της Ανταρκτικής, έλιωσαν λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών, όπως ανακοίνωσε η NASA.
Η υπηρεσία, αφού μελέτησε δορυφορικές φωτογραφίες, έκανε λόγο για το μεγαλύτερο λιώσιμο όγκων πάγου στην περιοχή αυτή τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.
Επιστήμονες τόνισαν ότι τα στοιχεία που συνέλεξε ο QuickScat, ένας δορυφόρος της NASA, από τον Ιούλιο του 1999 έως τον Ιούλιο του 2005, δείχνουν το μεγαλύτερο σε έκταση λιώσιμο πάγων στην Ανταρκτική εδώ και τριάντα χρόνια τον Ιανουάριο του 2005. Οι πάγοι έλιωσαν σε πολλές περιοχές, ακόμη και σε ορισμένες όπου αυτό θεωρείτο απίθανο λόγω των μεγάλων υψομέτρων.
Σημειώνεται ότι στην Ανταρκτική βρίσκεται η μεγαλύτερη δεξαμενή γλυκού νερού στον κόσμο, και η αλλαγή στον όγκο των πάγων επηρεάζει το ύψος των ωκεανών, τη συγκέντρωση αλατιού και το κλίμα σε παγκόσμιο επίπεδο.
πηγή: pathfinder.gr , Ant1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...