20.5.07

Αυστραλία: Μόνο η ανακύκλωση μπορεί να εγγυηθεί απεριόριστα αποθέματα ύδατος για τα μεγάλα αστικά κέντρα


«Μόνο η ανακύκλωση μπορεί να εγγυηθεί απεριόριστα αποθέματα ύδατος για τα μεγάλα αστικά κέντρα», δήλωσε ο Κεν Μάθιους, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Υδατος της Αυστραλίας.
Ο κ. Μάθιους ανακοινώνοντας μελέτη, που έγινε για το υδροφόρο μέλλον των μεγάλων πόλεων, τόνισε, μεταξύ άλλων τα εξής: «Οι κυβερνήσεις πρέπει να το καταλάβουν πως οι περιορισμοί στην κατανάλωση του νερού και το γεγονός ότι αφήνουν τις βροχοπτώσεις να αποφασίσουν γιά τον υδροφόρο ορίζοντα των μεγάλων πόλεων, δεν αποτελούν βιώσιμη λύση και δεν εγγυώνται την μόνιμη Επιπλέον, επανέλαβε ότι με δεδομένο το γεγονός πως η Αυστραλία είναι η ξηρότερη ήπειρος του πλανήτη, ο τρόπος αντιμετώπισης της ανομβρίας θα πρέπει να μη στηρίζεται στο αν θα σημειωθούν ή όχι αρκετές βροχοπτώσεις.
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η τεχνολογία σήμερα εγγυάται την άριστη ποιότητα του νερού, που προκύπτει είτε από την αφαλάτωση θαλασσινού νερού είτε από τον καθαρισμό βρώμικων υδάτων. «Μπορεί οι περιορισμοί στην κατανάλωση του νερού να μας έμαθαν να χρησιμοποιούμε λιγότερο νερό, πρέπει όμως να προβλέψουμε για το μέλλον, γιατί ακόμα και οι περιορισμοί μπορούν να φτάσουν μέχρι ένα σημείο. Μόνο η ανακύκλωση του νερού είναι σίγουρη και βιώσιμη λύση για τα αστικά κέντρα», τόνισε ο κ. Μάθιους.
Αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1.5 βαθμούς ως το 2030
Στο μεταξύ, οι τελευταίοι δώδεκα μήνες ήσαν οι πλέον άνυδροι στην ιστορία της Μελβούρνης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.
Κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες οι ετήσιες βροχοπτώσεις περιορίστηκαν στα 316 χιλιοστά έναντι 638.8 που είναι ο μέσος ετήσιος όρος. Αποτέλεσμα της μείωσης των βροχοπτώσεων είναι να περιοριστούν τα αποθέματα νερού της πόλης στο 29,3%.
Μιά μελέτη τεχνοκρατών προβλέπει ότι οι κλιματολογικές αλλαγές θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση στις επόμενες δεκαετίες.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών έως το 2030 η μέση θερμοκρασία θα αυξηθεί 1.5 βαθμούς Κελσίου με αποτέλεσμα λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων να προκαλούνται και ισχυρές καταιγίδες, που θα προκαλούν ζημιές, να μειωθούν οι βροχοπτώσεις και να αυξηθούν οι πυρκαγιές και οι συσκοτίσεις.
"Ανοιξαν" οι ουρανοί στην πολιτεία της Βικτώριας
Καθώς, όμως, οι ειδικοί προβλέπουν "καταστροφικές ανομβρίες" και ένα "διψασμένο" μέλλον για τις μεγαλουπόλεις της χώρας, τις τελευταίες μέρες "άνοιξαν" οι ουρανοί στην πολιτεία της Βικτώριας, τουλάχιστον. Στα 15-20 χιλιοστά υπολογίζεται η ποσότητα βροχής, που έπεσε στην πολιτεία, ενώ στις βορειο-ανατολικές περιοχές η βροχή έφτασε τα 43 -57 χιλιοστά.
Η ικανοποίηση των γαιοκτημόνων της περιοχής είναι φανερή και όπως ανέφεραν μετά τις βροχοπτώσεις της Πέμπτης "ανακουφίστηκαν κάπως, αφού τον τελευταίο καιρό είχαν φτάσει "να τρώνε σκόνη".
Οι βροχοπτώσεις ήσαν ευεργετικές και για τους αποταμιευτήρες νερού της πολιτείας, αφού στις περιοχές, όπου βρίσκονται, υπήρξε βροχόπτωση περίπου 20 χιλιοστών.
Παράλληλα, τα νέα από την Μετεωρολογική Υπηρεσία Αυστραλίας αφήνουν περιθώρια για αισιοδοξία. 'Οπως ανέφεραν οι ειδικοί, οι βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν και το Σαββατοκύριακο. Πάντως, οι μετεωρολόγοι λένε ότι το νερό, που έπεσε αυτές τις ημέρες, δεν ήταν παρά μιά μικρή δόση ανακούφισης.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τον μετεωρολόγο, Φιλ Κινγκ, "για να ξεδιψάσει κάπως η γη, θα πρέπει να καταγραφούν βροχοπτώσεις τουλάχιστον 60 χιλιοστών".παροχή νερού στα μεγάλα αστικά κέντρα».
πηγή: pathfinder.gr, ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...