31.5.07

Οι κλιματικές αλλαγές επηρεάζουν τα ψάρια


Οι κλιματικές αλλαγές επηρεάζουν τον τρόπο ανάπτυξης των ψαριών, καθώς αυτά που ζουν σε πιο ζεστά νερά μεγαλώνουν πιο γρήγορα, ενώ όσα ζουν στα ψυχρά βάθη των ωκεανών μεγαλώνουν πιο αργά, σύμφωνα με μελέτη Αυστραλών επιστημόνων.
Η έρευνα που έγινε από τον Οργανισμό Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας της Αυστραλίας, έδειξε ότι τα ψάρια μεγαλώνουν πιο γρήγορα όταν ζουν σε βάθος μέχρι 250 μέτρων, ενώ τα ψάρια που ζουν σε βάθος άνω των χιλίων μέτρων αναπτύσσονται πιο αργά.
"Αυτές οι παρατηρήσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η κλιματική αλλαγή στον πλανήτη επαυξάνει την παραγωγικότητα στις μάζες των ψαριών που ζουν στα ρηχά, ενώ μειώνεται η παραγωγικότητα και πιθανώς η προσαρμοστικότητα στα ψάρια που ζουν στα βάθη των θαλασσών", δήλωσε ο Ρον Τρέσερ, μέλος της ομάδας που έκανε τις έρευνες.
"Τα ποσοστά ανάπτυξης στα ψάρια που ζουν στα βαθειά μειώνονται διότι πέφτουν οι θερμοκρασίες του νερού, κάτι που συμβαίνει τις τελευταίες εκατονταετίες", δήλωσε ο ωκεανολόγος Ρον Τρέσερ.
"Τα ποσοστά ανάπτυξης των ψαριών είναι στενά συνδεδεμένα με τη θερμοκρασία των νερών, άρα τα ψάρια που ζουν στα ζεστά νερά κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας μεγαλώνουν πιο γρήγορα, ενώ τα ψάρια που ζουν στα βάθη μεγαλώνουν πιο αργά, σε σύγκριση με ό,τι γινόταν πριν από έναν αιώνα", πρόσθεσε ο Αυστραλός ωκεανολόγος.
Τα στοιχεία για τις αλλαγές στη θερμοκρασία των θαλασσών συγκεντρώθηκαν τα τελευταία 60 χρόνια με παρατηρήσεις στη Νήσο Μαρία, αλλά και με αναλύσεις που έγιναν σε κοράλια ηλικίας 400 χρόνων, που βρίσκονται στα βάθη του ωκεανού.
πηγή: Ant1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...