12.5.07

Εκδήλωση με θέμα "Ενέργεια και Περιβάλλον-Πολιτικές και Πραγματικότητα"


Μόνο με τη λήψη μέτρων σε παγκόσμιο επίπεδο, μπορεί να "μπει" φρένο στις εξελισσόμενες αλλαγές στο κλίμα του πλανήτη, επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας και πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Χρήστος Ζερεφός, στο περιθώριο εκδήλωσης που έγινε στη Θεσσαλονίκη, με θέμα "Ενέργεια και Περιβάλλον-Πολιτικές και Πραγματικότητα".
Εάν δεν γίνει αυτό αντιληπτό, τότε "πάμε σε πρόβλημα υδάτινου ισοζυγίου και σε συχνότερη εμφάνιση ακραίων φαινομένων ανά τον πλανήτη", επισήμανε ο κ. Ζερεφός. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί από μόνη της να ανακόψει τις πλανητικές αλλαγές που συντελούνται, ενώ ερωτηθείς για τις δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ότι "το μόνο που μπορεί να κάνει η ΕΕ, είναι να πείσει τους πολίτες της να ακολουθήσουν πρακτικές μείωσης των εκπομπών του καθενός μας, χωρίς να χρειάζεται να ληφθούν μέτρα από τους ιθύνοντες".
Πρόσθεσε, ότι ακόμα και αν επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για μείωση κατά 20% ως το 2020, των εκπομπών των αεριών του θερμοκηπίου, αυτό θα αντιπροσωπεύει μια συρρίκνωση μόλις σε ποσοστό 2% στον παγκόσμιο ιστό. Για να σταθεροποιηθεί το κλίμα, υπογράμμισε, "απαιτούνται μειώσεις άνω του 50% των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη σύμπραξη όλων των κατοίκων του πλανήτη".
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι εάν όλες οι βιομηχανικές χώρες αποφάσιζαν να αυξήσουν το θερμοστάτη το καλοκαίρι κατά 2 βαθμούς και να τον μειώσουν το χειμώνα κατά 1 βαθμό, τότε θα περιορίζονταν οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, περίπου κατά 5% σε παγκόσμιο επίπεδο, και έτσι θα γινόταν πραγματικότητα και ο στόχος του Κιότο.
Καταλήγοντας ο κ. Ζερεφός εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι "ο άνθρωπος μπορεί να τα καταφέρει, αρκεί όλοι μαζί να αποφασίσουμε να αλλάξουμε τρόπο ζωής και ρότα. Δεν μπορεί να εξαρτόμαστε πια από το πετρέλαιο και τον άνθρακα".
Την ανάγκη να διασφαλιστεί ανταγωνιστική και καθαρή ενέργεια για την Ευρώπη, λαμβάνοντας υπόψη την αλλαγή του κλίματος, την κλιμακούμενη παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση και τις αβεβαιότητες του μελλοντικού εφοδιασμού, υπογράμμισε ο επίκουρος καθηγητής Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου Νομικής ΑΠΘ, Παναγιώτης Γκλαβίνης.
Επισήμανε ότι εάν ένα κράτος-μέλος της ΕΕ δεν αντιμετωπίσει την πρόκληση αυτή, τότε οι συνέπειες θα πλήξουν όλη την ευρωπαϊκή κοινότητα και πρόσθεσε ότι προκειμένου η Γηραιά Ήπειρος να μην επηρεαστεί από τις παγκόσμιες εξελίξεις θα πρέπει να υιοθετήσει μια ενιαία ενεργειακή εξωτερική πολιτική. Εκτίμησε ότι μέχρι το 2050 η ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ απο το πετρέλαιο θα διαμορφώνεται σε ποσοστό άνω του 65%, όταν σήμερα φθάνει στο 50% και στο πλαίσιο αυτό έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.
Ο πρόεδρος της "Greenpeace" Ελλάδας, Γιώργος Βερνίκος επισήμανε ότι υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα με τις κλιματολογικές αλλαγές και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό απο όλους ότι οδηγεί σε αδιέξοδο η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων και κυρίως πετρελαίου.
Τόνισε ότι συντάσσεται με την άποψη ότι τα περιβαλλοντικά προβλήματα απαιτούν ενιαία αντιμετώπιση σε παγκόσμιο επίπεδο και κατέληξε λέγοντας ότι το πρόγραμμα που έχει επεξεργαστεί η "Greenpeace" προβλέπει την απεξάρτηση απο τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2050.
Την αγωνία των πολιτών μετέφερε στο χαιρετισμό του ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης και υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι το "περιβάλλον εκπέμπει σήμα κινδύνου", κατέληξε λέγοντας ότι η επίσημη πολιτεία οφείλει να "σκύψει" με ευαισθησία πάνω απο τα περιβαλλοντικά ζητήματα και να τα εξετάσει.
πηγή: ert3.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...