31.5.07

Πέθανε το μοναδικό πάντα που απελευθερώθηκε στη φύση

Πεκίνο

Η προσπάθεια της Κίνας να σώσει από την εξαφάνιση το γιγάντιο πάντα δέχτηκε ένα σημαντικό πλήγμα, καθώς το μοναδικό πάντα που γεννήθηκε σε αιχμαλωσία και απελευθερώθηκε στη φύση πέθανε κυνηγημένο από άλλα αρσενικά.
Ο άτυχος Ζιάνγκ Ζιάνγκ (Ελπιδοφόρος) βρέθηκε νεκρός τον Φεβρουάριο στα χιονισμένα ορεινά δάση της επαρχίας Σιχουάν, στη νοστιοδυτική Κίνα.
Η αρκούδα σκοτώθηκε πέφτοντας από μεγάλο ύψος, μάλλον από κάποιο δέντρο, ενώ την κυνηγούσαν άλλα αρσενικά πάντα που υπερασπίζονταν την περιοχή τους, αναφέρει την Πέμπτη το επίσημο πρακτορείο Νέα Κίνα.
Ο Ζιάνγκ Ζιάνγκ γεννήθηκε στο Ερευνητικό Κέντρο Πάντα του Ουολόνγκ και πριν απελευθερωθεί εκπαιδεύτηκε για τρία χρόνια σε διάφορες τακτικές επιβίωσης. Έμαθε να κατασκευάζει τη φωλιά του, να αναζητά τροφή, ακόμα και να γρυλίζει και να δαγκώνει για να αμυνθεί. Προφανώς, τα μαθήματα δεν ήταν αρκετά.
Οι υπεύθυνοι του Ερευνητικού Κέντρου σκοπεύουν πάντως να επιχειρήσουν εκ νέου να απελευθερώσουν πάντα, αυτή τη φορά κάποιο θηλυκό.
Το γιγάντιο πάντα είναι από τα πλέον απειλούμενα θηλαστικά του πλανήτη. Μόλις 1.600 εκτιμάται ότι έχουν απομείνει στα ορεινά δάση της κεντρικής Κίνας -το μοναδικό μέρος όπου υπάρχουν-, ενώ σε αιχμαλωσία ζουν πάνω από 210.
πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Me ola ayta pu ginonte ston kosmo den kseris ti alo na kanis,pia dieksodo na vris,pos na ta stamatisis ola ayta ta kaka.To mono pu mporo na po ine oti lipame pragmatika mi mporontas na kano kati...

AndreasVr είπε...

Γεια σου. Το πρόβλημα είναι οι ανάγκες μας και ο αριθμός μας. Μάθαμε να ζούμε εκμεταλλευόμενοι τα πάντα γύρω μας. Αυτό όμως γινόταν πάντα. Ποια όμως η διαφορά; Ότι σήμερα φαίνονται οι επιπτώσεις μιας και ο ρυθμός εκμετάλλευσης είναι τεράστιος. Αυτό που για μένα πρέπει να γίνει είναι αρχικά για όσους τους νοιάζει να μάθουν να απαιτούν: να απαιτούν από ένα αυτοκίνητο να φύγει από τη διάβαση, να αντιδρούν μπροστά σε κάποιον που πετάει ένα μπουκάλι στο δρόμο ή έναν κουβά πετρέλαιο στη θάλασσα, να απαιτούν πάντα αυτό που είναι λογικό και σωστό. Αν τώρα όλοι το έκαναν αυτό, όλα θα ήταν εφικτά. Και αφού λυπάσαι, σε νοιάζει. Και αφού σε νοιάζει κάτι μικρό θα μπορείς να κάνεις, αλλά πάντα σημαντικό.

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...