30.5.07

Σύνοδος των ΥΠΕΞ της G8 στο Βερολίνο


Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Οκτώ (G8) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών συνεδριάζουν την Τετάρτη στο ανάκτορο Τσετσίλιενχοφ στο Πότσνταμ, κοντά στο Βερολίνο, για να προετοιμάσουν τη διεθνή ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής του Χάιλιγκενταμ (6-8 Ιουνίου) και να επιχειρήσουν μια προσέγγιση των διιστάμενων θέσεων σχετικά με το κλίμα.
Η σύγκρουση του Νταρφούρ, το αδιέξοδο στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, ο Λίβανος, ο εμφύλιος πόλεμος στο Ιράκ, ο αγώνας εναντίον της τρομοκρατίας και η μη διάδοση των πυρηνικών θα είναι επίσης στην ημερήσια διάταξη.
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ υποδεχόμενος τους ομολόγους του, αναφέρθηκε σ αυτό το δύσκολο θέμα που διχάζει Αμερικανούς και Ευρωπαίους, υπογραμμίζοντας ότι, "όλος ο κόσμος γνωρίζει πως υπάρχουν διαφορές προσέγγισης όσον αφορά τον τρόπο που θα πρέπει να προχωρήσουμε (στον αγώνα κατά της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη)". "Ελπίζω όμως ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη διαδικασία που ξεκινήσαμε στο Αμβούργο", πρόσθεσε ο ίδιος.
Όσο αφορά το θέμα του Κοσόβου ο υπουργός προέβλεψε ότι "θα γίνει μια συζήτηση που δεν θα είναι εύκολη", καθώς, όπως τόνισε "οι θέσεις των χωρών της G8 δεν είναι αρκετά κοντά ώστε να μπορέσουμε να προβλέψουμε πως θα δοθεί μια διέξοδος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ". Οι χώρες της G8 είναι οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία, ο Καναδάς και η Ρωσία.
Το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου διχάζει έντονα Δυτικούς και Ρώσους οι οποίοι, υποστηρίζοντας τη Σερβία, δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για ανεξαρτησία της επαρχίας αυτής, ο πληθυσμός της οποίας είναι στην πλειοψηφία του αλβανικός, όποια κι αν είναι η μορφή της.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, έδωσε τον τόνο της στάσης που θα τηρήσει η χώρα του: "Ζητώ δικαιοσύνη", αρκέστηκε να πει.
Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, πρώην διοικητής της επαρχίας εξ ονόματος του ΟΗΕ (1999-2001), παραδέχθηκε πως το ζήτημα του Κοσόβου είναι "ένα ζήτημα πολύ δύσκολο".
πηγή: Ant1, ΑΠΕ
picture: Prespes Lake

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...