3.5.07

Νέα πανευρωπαϊκή εκστρατεία της Greenpeace για την εξοικονόμηση ενέργειας


"Πόσοι πολιτικοί χρειάζονται για να αλλάξουν μια λάμπα;" αναρωτήθηκαν 49 ακτιβιστές της Greenpeace (ένας για κάθε γράμμα), που έστησαν μπροστά από το Υπουργείο Ανάπτυξης μια λάμπα πυρακτώσεως ύψους 2,30 μέτρων με το μήνυμα "Προσοχή! Καταστρέφει το κλίμα". Η Greenpeace ζητά την απαγόρευση των εξαιρετικά σπάταλων ενεργειακά λαμπτήρων πυρακτώσεως και τη στροφή στους λαμπτήρες εξοικονόμησης.
Η δράση αυτή σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας πανευρωπαϊκής εκστρατείας της Greenpeace, με αίτημα τη θέσπιση αυστηρής νομοθεσίας για την εξοικονόμηση ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση1, με αιχμή του δόρατος την απαγόρευση των λαμπτήρων πυρακτώσεως. Για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε ενέργεια. Μέσα από αυτή την εκστρατεία αναδεικνύεται ο πρωταγωνιστικός ρόλος που μπορούν να έχουν οι καταναλωτές στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.
"Την ώρα που οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών αρχίζουν να γίνονται όλο και πιο ορατές, δεν υπάρχουν περιθώρια για να παραμείνουν στην αγορά ενεργειακά σπάταλα προϊόντα όπως οι λαμπτήρες πυρακτώσεως. Η αντικατάστασή τους με λαμπτήρες εξοικονόμησης θα σημάνει τη δραστική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της χώρας, αλλά και μειωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τους καταναλωτές", δήλωσε η Ναταλία Τσιγαρίδου, Υπεύθυνη του Δικτύου Δράσης Καταναλωτών της Greenpeace.
Οι λαμπτήρες πυρακτώσεως είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα σπάταλων ενεργειακά προϊόντων: από την ενέργεια που καταναλώνουν, το 90% γίνεται θερμότητα αντί για φως. Αντίθετα, οι λαμπτήρες εξοικονόμησης καταναλώνουν 4-5 φορές λιγότερη ενέργεια, έχουν διάρκεια ζωής 8-12 χρόνια, ενώ τελικά κοστίζουν φθηνότερα στους καταναλωτές αν υπολογίσουμε το συνολικό τους κόστος (αγορά και ηλεκτρικό ρεύμα) για όλη τη διάρκεια ζωής τους. Η στροφή στους λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας μπορεί να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της χώρας κατά 1.400.000 τόνους περίπου ετησίως 2 και θα περιορίσει σημαντικά την ανάγκη κατασκευής νέων ρυπογόνων σταθμών παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα.
Η Greenpeace ζητά από το Υπουργείο Ανάπτυξης
να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ενέργειες για την απόσυρση από την αγορά των ενεργοβόρων λαμπτήρων πυρακτώσεως 3
να αναλάβει πρωτοβουλία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απαγόρευση των λαμπτήρων πυρακτώσεως στο σύνολο της Ε.Ε.
H Greenpeace ξεκινάει σήμερα μια σειρά από παρεμβάσεις που θα συνεχιστούν μέχρι η εξοικονόμηση ενέργειας στη χώρα μας να γίνει ο κανόνας. "Οι κλιματικές αλλαγές μας αφορούν άμεσα και όλοι μαζί μπορούμε να κλείσουμε το δρόμο στη σπατάλη ενέργειας. Ας μην ξεχνάμε ότι η πιο καθαρή ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνουμε", τόνισε η Ναταλία Τσιγαρίδου.
πηγή: pathfinder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...