27.6.07

Υπό ευρύ κρατικό έλεγχο τα κοιτάσματα πετρελαίου της Βενεζουέλας: Κατέχει πλέον πάνω από 75%

Καράκας

Αρνήθηκαν τελικά να υπογράψουν συμβόλαια συνεργασίας με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας οι εταιρείες πετρελαιοειδών Exxon Mobil και ConocoPhillips καθώς έληγε την Τρίτη το τελεσίγραφο του Καράκας.
Σύμφωνα με ανακοινώσεις κρατικών φορέων η κρατική Petroleos de Venezuela (PDVSA) θα έχει τον πλήρη έλεγχο στο πεδίο της λίμνης Μαρακαΐμπο που μέχρι τώρα βρίσκονταν στα χέρια της Conoco.
Στα υπόλοιπα πετρελαϊκά πεδία η PDVSA θα ανεβάσει τα ποσοστά σε πάνω από 75% ενώ μέχρι σήμερα κατείχε την μειοψηφία.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες είχε στο παρελθόν εξαγγείλει την κρατικοποίηση των πλούσιων κοιτασμάτων πετρελαίου από την 1η Μαιου. Στόχος του ήταν η απόκτηση ενός ποσοστού που θα έφτανε τουλάχιστον το 60%. Στη συνέχεια, επαναδιαπραγματεύονταν τους όρους με τις πολυεθνικές εταιρείες που εκμεταλλεύονταν τα κοιτάσματα.
Εκπρόσωπος της Conoco δήλωσε ανώνυμα ότι η εταιρεία δεν θα δέχονταν να υπογράψει μνημόνιο πριν τη λήξη του τελεσιγράφου. από την πλευρά του ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας προειδοποιούσε ότι η εταιρεία θα αποβληθεί από την χώρα αν συνεχίσει να αντιστέκεται.
Μετά την άρνηση της Exxon Mobil και της ConocoPhillips, στη χώρα θα παραμείνουν η αμερικανική Chevron, η βρετανική BP, η γαλλική Total και η νορβηγική Statoil. Ωστόσο, τα ποσοστά συμμετοχής του θα μειωθούν προς όφελος της PDVSA. Οι επενδύσεις του βρίσκονται στην περιοχή του ποταμού Ορινόκο όπου τα κοιτάσματα υπολογίζεται ότι αξίζουν περί τα 30 δις. δολάρια.
Οι εναπομείνασες εταιρείες δεν δέχτηκαν να σχολιάσουν την νέα πραγματικότητα.
Παρά την απόσυρση της Conoco δεν πρόκειται να υπάρξει σημαντική επίπτωση στις διαθέσιμες ποσότητες πετρελαίου.
πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...