1.6.07

Πρόταση Μπους για παράκαμψη του Πρωτοκόλλου του Κιότο από τους «μεγάλους»


Μακροπρόθεσμο σχέδιο για την κλιματολογική αλλαγή με την συμμετοχή μόνο των «μεγάλων» ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου της G8 όπου θα συζητηθούν και τα περιβαλλοντικά ζητήματα.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παίρνουν το ζήτημα στα σοβαρά», είπε ο Τζ.Μπους. Και πρόσθεσε: «Η νέα πρωτοβουλία θα συνεισφέρει στον διάλογο που θα λάβει χώρα στην Σύνοδο στη Γερμανία».
Η πρόταση των ΗΠΑ ζητά να συγκεντρωθούν το φθινόπωρο οι 15 χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα ώστε να συμφωνήσουν μέχρι το 2008 στην εφαρμογή από κοινού μέτρων για τη μείωση των εκπομπών.
Στα μέτρα συμπεριλαμβάνονται η χρήση τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον και το μοίρασμα των σχετικών τεχνολογιών ανάμεσα στους συμμετέχοντες. Προτείνεται ακόμη η μείωση των δασμών πράγμα που θα διευκόλυνε την επέκταση χρήσης των αντιρρυπαντικών τεχνολογικών.
Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να συσχετίσει την ανακοίνωση με την σύνοδο της G8. «Ανακοινώνουμε τα μέτρα τώρα, γιατί τώρα είμαστε έτοιμοι» δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ντ.Περίνο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι ΗΠΑ θα δέχονταν στην σύνοδο της G8 πιέσεις να αλλάξουν πολιτική και να εφαρμόσουν πολιτική μείωσης των ρύπων πράγμα που στο παρελθόν αρνούνταν να πράξουν.
Οι ΗΠΑ ζητούν τη θέσπιση ενός παγκόσμιου στόχου για την εκπομπή των αερίων του θερμοκηπίου και αφήνουν την πρωτοβουλία για τις λεπτομέρειες της υλοποίησης σε κάθε χώρα ξεχωριστά. Κάθε χώρα θα μπορεί να θέτει ενδιάμεσους στόχους σε συνάρτηση με τους ενεργειακούς πόρους και τις ανάγκες που έχει. Η κα Περίνο δήλωσε την αντίθεσή της στην ιδέα ενός χρηματιστηρίου των ρύπων.
Αντίθετα, η Γερμανία, προεδρεύουσα της ΕΕ και της G8, ζητά την εφαρμογή πολικών τύπου Κιότο που αφορούν την επιβολή πλαφόν στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Οι ΗΠΑ έχουν αρνηθεί να υπογράψουν το Πρωτόκολλο του Κιότο που έχει εγκριθεί το 1997.
Οι χώρες με την μεγαλύτερη συμβολή στη ρύπανση της ατμόσφαιρας είναι, εκτός από το μπλοκ των G8, την Κίνα, την Ινδία, την Βραζιλία, την Αυστραλία, την Νότια Αφρική, την Νότια Κορέα και το Μεξικό. Τα ανεπτυγμένα και τα αναδυόμενα κράτη παράγουν συνολικά το 80% των αερίων του θερμοκηπίου.
Αντιδράσεις
Το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου καλωσόρισε ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ από την Νότια Αφρική όπου βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη. Δήλωσε σχετικά ότι για πρώτη φορά οι ΗΠΑ επιθυμούν να γίνουν μέρος της λύσης για το πρόβλημα του περιβάλλοντος και ότι αυτό είναι σημαντικό.
Η προεδρεύουσα της G8, καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, υποδέχτηκε θετικά την πρόταση και επισήμανε ότι δημιουργεί ένα «κοινό έδαφος όπου μπορεί κανείς να δράσει». Παράλληλα, ένας Γερμανός αξιωματούχος από το περιβάλλον της Καγκελαρίου χαρακτήρισε θετικό βήμα την ομιλία του Αμερικανού προέδρου.
Οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων επέκριναν το σχέδιο λέγοντας ότι είναι ασαφές. Επισήμαναν παράλληλα, ότι η αναγγελία έγινε για να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις από την άρνηση του Αμερικανού προέδρου να δεχτεί στη σύνοδο της G8 περιορισμό στις εκπομπές.
Για τις οργανώσεις το ζητούμενο είναι η παγκόσμια δράση και όχι απλά η δράση από τους μεγαλύτερους ρυπαντές. Πρόσθεσαν ακόμη ότι το σχέδιο, ως έχει, παρακάμπτει την G8 και ότι μεταθέτει την έναρξη των συζητήσεων για την ανάληψη δράσης μετά το 2008 ενώ το περιβάλλον δεν αντέχει άλλες αναβολές.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...