3.6.07

Φωτοβολταϊκό ...το μέλλον


Ευοίωνες οι προβλέψεις για τις φωτοβολταϊκές επιχειρήσεις. "Η ηλιακή ενέργεια είναι μια καθαρή, ανεξάντλητη, ήπια και ανανεώσιμη ενεργειακή πηγή", δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Σε μια δυναμική ενεργειακή αγορά αναμένεται να εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια η χώρα μας καθώς ο ετήσιος τζίρος των φωτοβολταϊκών επιχειρήσεων θα φτάσει στα 4 δισ. ευρώ. Αυτό τόνισε σήμερα ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) Στέλιος Ψωμάς, με την ευκαιρία των εγκαινίων της πολυκλαδικής οικολογικής έκθεσης Ecolife 2007, η οποία πραγματοποιείται 1 με 4 Ιουνίου στις εγκαταστάσεις του Αθλητικού Κέντρου Ξιφασκίας στο παλιό Δυτικό Αεροδρόμιο. Κι αυτό γιατί όπως εξήγησε ο κ Ψωμάς μερικά μόνο, από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η αξιοποίηση του ηλιακού ηλεκτρισμού, της ηλεκτρικής ενέργειας δηλαδή η οποία παράγεται από φωτοβολταϊκά συστήματα (Φ/Β) τα οποία εκμεταλλεύονται την ηλιακή ακτινοβολία είναι: Η μηδενική ρύπανση, η αθόρυβη λειτουργία, η αξιοπιστία, η μεγάλη διάρκεια ζωής, η απεξάρτηση από την τροφοδοσία καυσίμων για τις απομακρυσμένες περιοχές, η δυνατότητα επέκτασης ανάλογα με τις ανάγκες και η ελάχιστη συντήρηση.
Μια ανεξάντλητη πηγή
«Η ηλιακή ενέργεια είναι μια καθαρή, ανεξάντλητη, ήπια και ανανεώσιμη ενεργειακή πηγή και δεν ελέγχεται από κανένα. Αποτελεί ένα ανεξάντλητο εγχώριο ενεργειακό πόρο, που παρέχει ανεξαρτησία, προβλεψιμότητα και ασφάλεια στην ενεργειακή τροφοδοσία», συμπλήρωσε ο κ. Ψωμάς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών, τα φωτοβολταϊκά παρέχουν τον απόλυτο έλεγχο στον καταναλωτή, και άμεση πρόσβαση στα στοιχεία που αφορούν την παραγόμενη ενέργεια. Τον καθιστούν έτσι πιο προσεκτικό στον τρόπο που καταναλώνει την ενέργεια και συμβάλλει μ’ αυτό τον τρόπο στην ορθολογική χρήση και εξοικονόμηση της ενέργειας.
Το όφελος για το περιβάλλον είναι σημαντικό, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι κάθε κιλοβατώρα ηλεκτρισμού που προμηθευόμαστε από το δίκτυο της ΔΕΗ παράγεται από ορυκτά καύσιμα και επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με ένα τουλάχιστον κιλό διοξειδίου του άνθρακα.
Το διοξείδιο του άνθρακα είναι, ως γνωστόν, το σημαντικότερο «θερμοκηπιακό» αέριο που συμβάλλει στις επικίνδυνες κλιματικές αλλαγές.
Τα ηλιακά φωτοβολταϊκά συστήματα είναι λειτουργικά καθώς προσφέρουν επεκτασιμότητα της ισχύος τους και δυνατότητα αποθήκευσης της παραγόμενης ενέργειας.
Μεγάλοι ρυθμοί ανάπτυξης στη διεθνή αγορά
Με πρωτόγνωρους ρυθμούς ανάπτυξης κινείται η διεθνής αγορά φωτοβολταϊκών τα τελευταία χρόνια, κυρίως χάρη στα προγράμματα τριών χωρών που αποτελούν το βαρόμετρο για την ανάπτυξη της τεχνολογίας αυτής: της Γερμανίας, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ. Νέοι δυναμικοί παίκτες, όπως η Κίνα και η Ισπανία μπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι, με νέες παραγωγικές μονάδες και γενναία μέτρα στήριξης και ενθάρρυνσης του ηλιακού ηλεκτρισμού.
Για έκτη συνεχή χρονιά, η διεθνής βιομηχανία φωτοβολταϊκών παρουσιάζει ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 50%, αποδεικνύοντας ότι η ανάπτυξη αυτή δεν αποτελεί συγκυριακό γεγονός, αλλά μία ουσιαστική πρόοδο που πυροδοτήθηκε από γενναίες πολιτικές ενίσχυσης του παραγόμενου ηλιακού ηλεκτρισμού.
Το 2005, η βιομηχανία φωτοβολταϊκών είχε αύξηση 44% του όγκου των πωλήσεων, 50% στα έσοδα και 149% στα κέρδη. Η ζήτηση σήμερα είναι υπερδιπλάσια της προσφοράς.
Σε επίπεδο εγκατεστημένων συστημάτων, η Γερμανία κατέχει με διαφορά τα σκήπτρα (έχοντας εγκαταστήσει συνολικά 3.063 μεγαβάτ, εκ των οποίων τα 1.153 μεγαβάτ το 2006), ενώ σε ότι αφορά στην παραγωγή φωτοβολταϊκών, η Ιαπωνία, η Κίνα και η Γερμανία κατέχουν με διαφορά τις πρώτες θέσεις. Σε δύο-τρία χρόνια μάλιστα, εκτιμάται ότι η Κίνα θα έχει κατακτήσει τη μισή αγορά διεθνώς.
Νέα εποχή για την Ελλάδα
Νέα εποχή για τη χώρα μας δημιουργεί ο νέος νόμος που ψηφίστηκε το Ιούνιο του 2006 για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες. Σήμερα στο χώρο αυτό υπάρχει μια πρωτόγνωρη κοσμογονία καθώς:
Εκατοντάδες υποψήφιοι επενδυτές συνωστίζονται για μια θέση στον…
ήλιο μετά την ψήφιση του νέου νόμου για τις ΑΠΕ , που παρέχει γενναίες ενισχύσεις στα φωτοβολταϊκά.
Πολλές εταιρίες στοχεύουν σήμερα στην ελληνική αγορά φωτοβολταϊκών. Τόσο εταιρίες του εξωτερικού που αναζητούν παρουσία ή και συνεργασίες στην Ελλάδα, όσο και πολλές νέες ελληνικές εταιρίες που επιθυμούν να ενταχθούν στο χώρο.
Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον σε όλους τους τομείς για εταιρίες εμπορίας εξοπλισμού, εγκατάστασης, μελετών, project finance, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ασφαλιστικές εταιρίες.
Επενδυτικά σχέδια συνολικής ισχύος εκατοντάδων μεγαβάτ έχουν ήδη υποβληθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).
Κινητήρια δύναμη σ’ όλα αυτά είναι η νέα τιμή πώλησης της ηλιακής κιλοβατώρας Η τιμή της κιλοβατώρας είναι εγγυημένη και αναπροσαρμόζεται ετησίως είτε βάσει του πληθωρισμού (80% της ονομαστικής αξίας του) είτε με βάση τις αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ.
Ο ενδεικτικός εθνικός στόχος για τα φωτοβολταϊκά είναι 700 μεγαβάτ (MWp) ως το 2020 (500 MWp για το διασυνδεδεμένο δίκτυο και 200 MWp για τα αυτόνομα νησιωτικά δίκτυα).
Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι ένα από τα πλέον βασικά κομμάτια της Ecolife 2007, όπου οι επισκέπτες μπορούν να βρουν τα πάντα στον τομέα αυτό και παράλληλα να ενημερωθούν για τα κίνητρα και τις πολιτικές που προβλέπει ο σχετικός νόμος.
Συγκεκριμένα μπορούν να πληροφορηθούν ότι :
Οι επιχειρήσεις μπορούν να διεκδικήσουν επιδότηση κεφαλαίου μέσω του νέου επενδυτικού νόμου ή άλλων προγραμμάτων (π.χ. ΠΕΠ).
Οι οικιακές εφαρμογές δεν δικαιούνται προς το παρόν επιπλέον επιδοτήσεων. Ισχύει όμως μια μικρή φοροελάφρυνση μέχρι 700 ευρώ ανά σύστημα. Υπάρχουν κάποιες σκέψεις για επιδοτήσεις και στον οικιακό τομέα στο πλαίσιο του Δ’ ΚΠΣ.
πηγή: nature.ert.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι ούτε το μέλλον ούτε όλα ρόδινα στα φωτοβολταϊκά οπως μας τα προπαγανδίζουν. Μια περιθωριακή μορφή ενέργειας δευτερεύουσας σημασίας είνα διαθέσιμη μόνο μέρα μεσημέρι και με λιακάδα. Και αυτή έχει ηδη αρχίσει να δείχνει το "φωτεινό" της μέλλον. Αεριτζίδικες "επενδύσεις" με κόψιμο δένδρων τσιμεντάρισμα καλωδίωση για μηδαμινές αποδόσεις.
Η οικιακή χρήση ναι είναι ήπια εκμετάλλευση οι καθρέφτες στην εξοχή σε κομένους ελαιώνες όχι! Όπως δεν είναι τα δάση απο σιδερένια παλούκια στα βουνά που τα ονομάζουν αιολικά πάρκα.
Όσοι επίσης ονειρεύονται αποθήκευση του (ελάχιστου) ηλεκτρισμού από ηλιακή ενέργεια σε συσσωρευτές να μας πουν με πόσο μόλυβδο και πόσο κάδμιο επιβαρύνει ο καθένας τους το περιβάλλον.
Ας πούμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στην κερδοσκοπια με πρωτοφανή σκουπιδοποίηση της φύσης απο τις δήθεν φιλικές προς το περιβάλλον ΑΠΕ.

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...