8.6.07

Βρετανία - Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας: Τα βιοκαύσιμα δεν συνιστούν απειλή για τον ΟΠΕΚ


Ο επικεφαλής της IEA Κλοντ Μαντίλ δήλωσε στην εφημερίδα "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" ότι ακόμη και στην περίπτωση του χειρότερου σεναρίου για τον ΟΠΕΚ, θα υπάρξει "δραματική" ανάγκη για αύξηση της παραγωγής του. Ακόμη και αν οι καταναλώτριες χώρες υλοποιήσουν πολιτικές για μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου, οι εκτιμήσεις της IEA κάνουν λόγο για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης, το 2015, σχεδόν κατά 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, η οποία αναμένεται να ανέλθει σε 94,8 εκατομμύρια βαρέλια τη ημέρα.
Βρετανία - ΔιεΤο 2015, η ζήτηση για πετρέλαιο από τον ΟΠΕΚ θα ανέλθει σε 38,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ενώ τα βιοκαύσιμα θα καλύπτουν ανάγκες ύψους 3 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα. Στην περίπτωση που οι καταναλώτριες χώρες δεν προχωρήσουν σε υλοποίηση νέων πολιτικών για την ενθάρρυνση παραγωγής βιοκαυσίμων και την εξοικονόμηση ενέργειας, η ζήτηση για πετρέλαιο του ΟΠΕΚ θα ανέλθει σε 48 εκατομμύρια βαρέλια τη ημέρα.
Ο ΟΠΕΚ, ο οποίος έχει ήδη δρομολογήσει επενδύσεις ύψους περίπου 120 δισ. δολαρίων μέχρι το 2012 για αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητάς του, φοβάται επανάληψη του λάθους στα τέλη της δεκαετίας του '70, όταν, σε μία συγκυρία υψηλών τιμών πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, ανταποκρινόμενος θετικά στην προτροπή της Δύσης, επένδυσε σε αυτή την κατεύθυνση, για να διαπιστώσει στη συνέχεια ότι οι ίδιες χώρες επένδυσαν σε εναλλακτικές λύσεις, όπως πυρηνική ενέργεια και φυσικό αέριο.
Σύμφωνα με τον Φρεντερίκ Λασέρ της Societe Generale, το αποτέλεσμα ήταν ότι "ο ΟΠΕΚ επένδυσε τεράστιους πόρους σε νέα παραγωγική δυναμικότητα, για να διαπιστώσει απλά ότι, όταν η νέα αυτή δυναμικότητα άρχισε να ρέει προς τις αγορές, στα μέσα της δεκαετίας του '80, η ζήτηση είχε εξανεμιστεί".
Ο ΟΠΕΚ αυτή τη φορά προειδοποίησε ότι οι νέες επενδύσεις ύψους περίπου 500 δισ. δολαρίων που σχεδιάζει για την περίοδο 2013-2020, θα εξαρτηθούν από τις νέες τάσεις στη ζήτηση (πυρηνική ενέργεια, βιοκαύσιμα, "καθαρό" κάρβουνο, εξοικονόμηση ενέργειας).
Ωστόσο, το δυναμικό της τρέχουσας γενιάς βιοκαυσίμων περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό λόγω του ανταγωνισμού με τη βιομηχανία τροφίμων για καλλιέργειες σίτου και καλαμποκιού. "Έτσι όπως είναι στημένη η βιομηχανία βιοκαυσίμων σήμερα, τα όρια της είναι σαφή", τονίζει ο ειδικός σε θέματα εναλλακτικών πηγών ενέργειας στην KBC Peel Hunt 'Αντριου Σέπερντ-Μπάρον. "Σε περίπου πέντε χρόνια από σήμερα θα έχουμε την πιθανότητα να παράγουμε βιοκαύσιμα με ένα τελείως διαφορετικό τρόπο, με γκάμα από αιθανόλη από κυτταρίνη (γρασίδι και ξυλώδη φυτά) μέχρι από φύκια. Αυτές οι τεχνολογίες δεν έχουν, όμως, ακόμη δοκιμαστεί", συμπλήρωσε.
Ακόμη και εάν υπερπηδηθούν τα εμπόδια σε αυτά τα βιοκαύσιμα "δεύτερης γενιάς", οι αναλυτές στην εταιρία συμβούλων Wood Mackenzie εκτιμούν ότι θα καλύψουν, μέσα στην επόμενη δεκαετία, ποσοστό έως 4% της παγκόσμιας ζήτησης μόνον. Εκτιμούν, ωστόσο, ότι ακόμη και μία οριακή αλλαγή θα έχει ισχυρό αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.
πηγή: ert3.gr(ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...