14.6.07

Στο Σπλιτ χτυπά η καρδιά της Μεσογείου: Μετά τη Σύμβαση της Βαρκελώνης


Συνάντηση 50 κυβερνητικών ειδικών για θέματα περιβάλλοντος από 22 χώρες διεξάγεται στο Σπλιτ της Κροατίας, όπου αναμένεται να υιοθετηθεί το τελικό κείμενο του πρωτοκόλλου για την προστασία της Μεσογείου από τη ρύπανση


Η τέταρτη και τελευταία συνάντηση 50 κυβερνητικών ειδικών από τις 22 χώρες, που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση της Βαρκελώνης για την προστασία της Μεσογείου από τη ρύπανση, διεξάγεται στο Σπλιτ της Κροατίας.
Στη συνάντηση του Σπλιτ θα υιοθετηθεί το τελικό κείμενο του πρωτοκόλλου για την προστασία της Μεσογείου, το οποίο έως το τέλος του 2007 αναμένεται να επικυρωθεί στην υπουργική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην Αλμέρια της Ισπανίας. Στο εξής, κάθε χώρα που έχει υπογράψει τη Σύμβαση της Βαρκελώνης υποχρεούται να εναρμονίσει τη νομοθεσία της σύμφωνα με αυτό.


Ο συντονιστής του Σχεδίου Δράσης για τη Μεσόγειο Θάλασσα, που ουσιαστικά αποτελεί εφαρμογή της Σύμβασης της Βαρκελώνης, Πολ Μίσφουντ, υπογράμμισε ότι την επιτήρηση υλοποίησης του πρωτοκόλλου θα αναλάβει το Κέντρο Περιφερειακών Δραστηριοτήτων του Σπλιτ, το οποίο με τον τρόπο αυτό θα συμπεριληφθεί στους σημαντικότερους διεθνείς οργανισμούς για τη διαχείριση παράκτιων περιοχών.
Στη διάρκεια της συνάντησης που θα διαρκέσει ως τις 16 Ιουνίου, οι ειδικοί από 22 χώρες της Μεσογείου θα επικεντρώσουν τις τοποθετήσεις τους στην αστικοποίηση, τη βιομηχανοποίηση και την τουριστική ανάπτυξη, που όπως διαπιστώνουν απειλούν τις περιοχές της Μεσογείου.

Με δεδομένο ότι τα παράλια της Μεσογείου είναι μία από τις ελκυστικότερες περιοχές του κόσμου, η αλόγιστη δόμηση και χρήση γης συνιστά σοβαρή απειλή για τη βιώσιμη ανάπτυξη, τονίζουν οι συμμετέχοντες στη συνάντηση.

Με την ιδιότητα του παρατηρητή, στη συνάντηση μετέχουν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των σημαντικότερων οικολογικών μη κυβερνητικών οργανώσεων της Μεσογείου, καθώς και μέλη διεθνών οργανισμών που δραστηριοποιούνται στην προστασία της θάλασσας και των παράκτιων περιοχών.


πηγή: nature.ert.gr (ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...