15.6.07

Απειλή η ξηρασία για την Κρήτη, επισημάνθηκε σε συνέδριο της Ελληνικής Επιτροπής Διαχείρισης Υδατικών Πόρων



Η ξηρασία αποτελεί απειλή για την Κρήτη, όπως τονίστηκε σήμερα, στο 6ο εθνικό συνέδριο της Ελληνικής Επιτροπής Διαχείρισης Υδατικών Πόρων το οποίο πραγματοποιείται στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ) στο παλιό λιμάνι των Χανίων.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υδατικών Πόρων και της Ελληνικής Επιτροπής Διαχείρισης Υδατικών Πόρων, καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και διευθυντής του Κέντρου Εκτίμησης Φυσικών Κινδύνων του ΕΜΠ, Γιώργος Τσακίρης αναφερόμενος στο πρόβλημα επεσήμανε: «Κοιτάξαμε το ιστορικό μας δείγμα και το δικό μας δείκτη που αντιπροσωπεύει πιο καλά το φαινόμενο της ξηρασίας. Στα χρόνια από το 1965 μέχρι το 2003, ο δείκτης ξηρασίας υποχώρησε. Σημαίνει ότι οι συνθήκες έγιναν χειρότερες, έγιναν ξηρότερες, κατά ένα μέγεθος του -0,285».

Κατά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου συζητήθηκε επίσης το θέμα της εκτίμησης ανθρωπογενών πιέσεων και οι επιπτώσεις στην ποιότητα νερού παράκτιων εποχιακών υγροτόπων κυρίως σε περιοχές όπου υπάρχουν θερμοκήπια.
Κυρίως επισημάνθηκε η ανάγκη προώθησης νέων, φιλικών στο περιβάλλον τεχνικών απολύμανσης στα θερμοκήπια, όπως η ηλιακή απολύμανση, αλλά και εξάπλωση της χρήσης νέας τεχνολογίας λιπασμάτων που δεν επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα του νερού,
Στο συνέδριο, που άρχισε χθες και ολοκληρώνεται αύριο, οι επιστήμονες δεν έκρυψαν τον προβληματισμό τους για την εκτίμηση πως, λόγω αύξησης της θερμοκρασίας, θα ανέβει κατά 20-40 εκατοστά η στάθμη της θάλασσας και θα χαθούν παραλίες και υπόγειοι υδροφορείς.
Τα σενάρια του μέλλοντος για την Ελλάδα κάνουν λόγω ότι μέχρι το 2080 αναμένεται αύξηση της θερμοκρασίας με τη μέση τιμή της να ανεβαίνει κατά 4 βαθμούς, ενώ για τις νότιες περιοχές όπως η Κρήτη, η αύξηση αυτή μπορεί να ξεπεράσει και τους πέντε βαθμούς.
Ωστόσο, όπως τονίστηκε, οι προβλέψεις αποτελούν και «όπλο» ώστε να ληφθούν μέτρα μέσω ενός προληπτικού σχεδιασμού.

πηγή: ert3.gr (ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...