1.6.07

Μπορεί η παγκόσμια υπερθέρμανση να οδηγήσει σε έξαρση των τυφώνων;


Ενώ η περίοδος της εμφάνισης των τυφώνων ξεκινά, αρκετοί επιστήμονες στρέφονται στις επιδράσεις των κλιματικών αλλαγών και της αύξησης της θερμοκρασίας στους τυφώνες. Αρκετοί επιστήμονες από διάφορα ιδρύματα όπως τα πανεπιστήμια Miami, Wisconsin, MIT, Georgia Insitute of Technology, διασταυρώνουν τα ξίφη τους για το αν τα χτυπήματα των τυφώνων αυξάνονται λόγω της παγκόσμιας υπερθέρμανσης. Μερικοί βρίσκουν μια ξεκάθαρη σχέση ανάμεσα στις δύο παραμέτρους, άλλοι υποστηρίζουν πως παλαιότερα υπήρχε έξαρση τυφώνων ενώ οι καιρικές συνθήκες ήταν φυσιολογικές. Ο Kerry A. Emanuel, επιστήμονας στο ΜIT υποστηρίζει με μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, ότι η ισχύς των τυφώνων στον Ατλαντικό και τον δυτικό Ειρηνικό ωκεανό έχει γίνει περίπου διπλάσια τις τελευταίες δεκαετίες. Το ενδιαφέρον επίσης είναι στραμμένο στην ανάλυση των τυφώνων με σκοπό την ακρίβεια στις προβλέψεις για το που και πότε θα χτυπήσουν.

Είναι φανερό ότι μετά τον τυφώνα Κατρίνα αρκετοί επιστήμονες έχουν στρέψει το ενδιαφέρον στους φονικούς αυτούς ανεμοστρόβιλους. Καθ' ότι το θέμα της επίδρασης των κλιματικών αλλαγών στους τυφώνες είναι πολύπλοκο, χρειάζεται αρκετός χρόνος ακόμη για να ξεκαθαριστούν τα πράγματα.

earthsos.blogspot.com με πληροφορίες από New York Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...