27.6.07

Ρεκόρ θερμοκρασιών χθες, Τρίτη για την Ελλάδα



Το πιο καυτό 24ωρο των τελευταίων δεκαετιών, για Ιούνιο μήνα, έζησε την Τρίτη η χώρα με θερμοκρασίες που έφτασαν έως και τους 47 βαθμούς Κελσίου. Τουλάχιστον πέντε οι νεκροί από τον καύσωνα, δεκάδες τα κρούσματα θερμοπληξίας.
Την Τετάρτη ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει έως τους 42 με 43 βαθμούς Κελσίου στα νότια της χώρας, στους 39 βαθμούς στα βόρεια και στους 43 στα κεντρικά.
Πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς, στις περισσότερες περιοχές της χώρας, λόγω των κάπως ενισχυμένων ανέμων.
Σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από την Πέμπτη, με τις φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες να επιστρέφουν το Σαββατοκύριακο. Την Πέμπτη η μέγιστη τιμή θα φτάσει τους 38 και την Παρασκευή τους 36 βαθμούς Κελσίου.
Κάθε ρεκόρ έσπασε και η κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος, παρά το γεγονός ότι οι δημόσιες υπηρεσίες έκλεισαν στις 12 το μεσημέρι. Δεν έλειψαν οι διακοπές ρεύματος, είτε λόγω βλαβών, είτε λόγω περικοπής φορτίων από τη ΔΕΗ.
Θερμοκρασίες χωρίς προηγούμενο
Οι υψηλότερες θερμοκρασίες στη χώρα μας καταγράφηκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια (47 βαθμοί Κελσίου), στο Αργος και την Ελευσίνα (46 βαθμοί), στα Μέγαρα (45 βαθμοί), στα Σπάτα, τη Λαμία, την Τανάγρα, τη Λάρισα και το Βόλο (44 βαθμοί), στην Καλαμάτα, τα Τρίκαλα και το Βέλλο Κορινθίας (43 βαθμοί) και στα Χανιά, την Αμφίκλεια και το Τατόι (42 βαθμοί).
Ο καύσωνας που πλήττει εδώ και μία εβδομάδα την Ελλάδα αποδείχθηκε φονικός. Στα τρία θύματα της Δευτέρας ήρθαν να προστεθούν άλλα δύο -μία 17χρονη που εξέπνευσε από επιληπτική κρίση, την ώρα που βρισκόταν στην παραλία, και μια 64χρονη, που εξέπνευσε στο νοσοκομείο ΚΑΤ, όπου μεταφέρθηκε με συμπτώματα θερμοπληξίας.
Παράλληλα, ερευνάται εάν άλλοι τρεις θάνατοι -δύο ηλικιωμένων σε Πετρούπολη και Λυκόβρυση και μίας 67χρονης, που βρέθηκε νεκρή μέσα σε θερμοκήπιο στο Καλό Νερό Ιεράπετρας Κρήτης- οφείλονται στον καύσωνα.
Μόνο τις τελευταίες 24 ώρες μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία όλης της χώρας περισσότεροι από 45 άνθρωποι, που παρουσίαζαν συμπτώματα θερμοπληξίας. Εξ αυτών, 34 εισήχθησαν για νοσηλεία, οι πέντε διασωληνωμένοι.
Στην Αττική, οι πολίτες έχουν να αντιμετωπίσουν μια ακόμα συνέπεια του καύσωνα: Η ατμόσφαιρα στην Αθήνα γίνεται αποπνικτική λόγω του συνδυασμού υψηλών θερμοκρασιών και ρύπων, αλλά και της υψηλής συγκέντρωσης του όζοντος, που ξεπερνάει συχνά τα ανώτατα όρια ασφαλείας.
Στη Θεσσαλονίκη, όπου η θερμοκρασία έφτασε «μόλις» τους 37 βαθμούς, τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ έκαναν τις τελευταίες δύο ημέρες περί τις 110 διακομιδές πολιτών σε νοσοκομεία της πόλης, λόγω δυσφορίας από την αφόρητη ζέστη.

πηγή: newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...