22.6.07

Σε κλοιό καύσωνα για τις επόμενες ημέρες όλη η χώρα


Καύσωνα που θα θυμίζει το καλοκαίρι του 1987 ζει η χώρα με τον υδράργυρο να ξεπερνά το Σαββατοκύριακο στα ηπειρωτικά τους 43C και τις ελάχιστες θερμοκρασίες σταθερά πάνω από τους 25 βαθμούς. Σε υψηλά επίπεδα η κατανάλωση ρεύματος.
Σύμφωνα με την ΕΜΥ, το θερμόμετρο έως την Κυριακή θα σκαρφαλώσει στους 43 βαθμούς Κελσίου και η ζέστη θα συνοδευτεί από όλους τους επιβαρυντικούς παράγοντες: ρύπανση, άπνοια και υγρασία χωρίς μεταβολή τις νυχτερινές ώρες.
Το κύμα καύσωνα θα δοκιμάσει, όπως είναι φυσικό, και τις αντοχές του δικτύου της ΔΕΗ. Tην Τετάρτη παρουσιάστηκαν προβλήματα ηλεκτροδότησης σε τμήματα περιοχών του Νέου Ηρακλείου, της Νέας Ιωνίας, των Θρακομακεδόνων, του Περιστερίου, του Χαϊδαρίου και της Εκάλης.
Χωρίς ρεύμα για περίπου μισή ώρα έμειναν επίσης περιοχές στον Εύοσμο, στο Πάρκο Κεραιών Χορτιάτη και κάποια τετράγωνα της οδού Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη, ενώ ανάλογα προβλήματα είχε και η πόλη της Μυτιλήνης.
Την Πέμπτη προβλήματα ηλεκτροδότησης παρουσιάστηκαν στη Θεσσαλονίκη, ιδιαίτερα στην Πυλαία, τη Θέρμη και τη Νέα Ελβετία. Στην Αττική σημειώθηκαν διακοπές στο Περιστέρι, το Χαλάνδρι, τη Νέα Φιλαδέλφεια, το Χολαργό, τη Νίκαια και το Πέραμα.
Διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν και την Παρασκευή σε περιοχές της Θεσσαλονίκης.
Η κατανάλωση άγγιξε τα 9.500ΜW την Τετάρτη και τα 9.649MW την Πέμπτη. Το ρεκόρ όλων των εποχών σημειώθηκε στις 21 Αυγούστου 2006 με 9.965MW.
Εν τω μεταξύ στα ύψη έχουν εκτοξευθεί οι πωλήσεις των κλιματιστικών με αποτέλεσμα σε πολλά καταστήματα να έχουν εξανλτηθεί τα αποθέματα.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ των Νέων της Παρασκευής, οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί έως και 200% σε σχέση με το 2006.
Η ΔΕΗ από κοινού με τον ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς) έχουν επεξεργαστεί ένα σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για την αποφυγή μπλακάουτ, το οποίο προβλέπει ως έσχατο μέτρο ακόμη και τις περικοπές ρεύματος στα νοικοκυριά.
Στα ευχάριστα νέα, το γεγονός ότι η ζέστη δεν έχει φέρει και πυρκαγιές. Ο κίνδυνος παραμένει, ωστόσο, είναι μικρός, αφού ακόμη και αν εκδηλωθούν κάποιες τις επόμενες ημέρες η άπνοια θα διευκολύνει την Πυροσβεστική να τις ελέγξει.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλεί τους πολίτες να λαμβάνουν τα στοιχειώδη μέτρα αυτοπροστασίας: να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να ντύνονται με ελαφρά ανοιχτόχρωμα ρούχα, να φορούν καπέλο, να καταναλώνουν νερό και να περιορίσουν την κατανάλωση αλκοόλ.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην περίπτωση των μικρών παιδιών και των ηλικιωμένων.
Παράλληλα, η ΔΕΗ ζητά από τους καταναλωτές να μην χρησιμοποιούν ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές (ηλεκτρικές κουζίνες, σίδερο, πλυντήριο, θερμοσίφωνας) στις ώρες αιχμής και να μην ρυθμίζουν τα κλιματιστικά σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο
Εγκύκλιο που αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο τομέα, κατά το διάστημα από 25 Ιουνίου έως το τέλος Αυγούστου 2007, υπέγραψαν ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Π.Παυλόπουλος και ο υπουργός Ανάπτυξης Δ.Σιούφας.Τα μέτρα εξοικονόμησης αφορούν τα κτίρια του δημόσιου τομέα (ιδιόκτητα ή μισθωμένα), της Αυτοδιοίκησης και των Εποπτευόμενων Φορέων. Εξαιρούνται τα Νοσοκομεία και οι Υπηρεσίες και οι Φορείς Περίθαλψης, Κοινωνικής Προστασίας και Ασφαλίσεως, συμπεριλαμβανομένων των Καταστημάτων των Ασφαλιστικών Οργανισμών.
Τα μέτρα περιλαμβάνουν: μείωση λειτουργίας των κλιματιστικών μηχανημάτων, περιορισμό φωτισμού των κτιρίων στο αναγκαίο επίπεδο, εντατικοποίηση της παρακολούθησης, συντήρησης και ελέγχου των συστημάτων αυτόματης διακοπής της ηλεκτρικής τροφοδοσίας των γραμμών δημοτικού φωτισμού και φωτισμού λοιπών κατηγοριών.
πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...