22.6.07

Έντονα προβλήματα διάβρωσης εδάφους αντιμετωπίζουν οι μεσογειακές χώρες


Εκταση περίπου 19 εκατομμυρίων στρεμμάτων στην Ευρώπη αντιμετωπίζει προβλήματα ερημοποίησης. Εντονότερα προβλήματα διάβρωσης εδάφους αντιμετωπίζουν οι μεσογειακές χώρες, με αποτέλεσμα, να συρρικνώνονται οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, να προκαλείται όξυνση και αλάτωση των εδαφών, αλλά και καταστροφή της δομής του εδάφους. Βασικότερη αιτία είναι η εντατική χρήση γης, ενώ επηρεάζουν σημαντικά οι κλιματολογικές συνθήκες και η ποιότητα του εδάφους κάθε περιοχής.
Τα παραπάνω υπογράμμισε ο καθηγητής του ΑΠΘ Νικόλαος Συλαίος, στο πλαίσιο επιστημονικής ημερίδας και με αφορμή την παρουσίαση του έργου «Ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης για την εκτίμηση του κινδύνου ερημοποίησης (Moonrises)».Το έργο υλοποιείται με την υποστήριξη της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας Interreg III B Archimed 2000-2006 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο. «Όλες οι Μεσογειακές χώρες αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα, για αυτό υποβάλαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για χρηματοδότηση ένα καινούργιο πρόγραμμα, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται η Ιταλία, η Κύπρος, η Ισπανία, η Τουρκία, το Μαρόκο, η Αλγερία, η Τυνησία και η Αίγυπτος», ανέφερε ο κ. Συλαίος.

Η επιστημονική ομάδα του προγράμματος έχει αναλάβει τη λεπτομερή μελέτη των περιφερειών της Κεντρικής Μακεδονίας, της Πελοποννήσου, του Βόρειου και Νότιου Αιγαίου και της Μπασιλικάτα στην Ιταλία. Για την καταγραφή των δεδομένων κάθε περιοχής χρησιμοποιούνται κυρίως τρεις δορυφόροι.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν ανέβει η θερμοκρασία κατά μέσο όρο 2 βαθμούς Κελσίου, μειωθούν οι βροχοπτώσεις κατά 20 με 30% και συνεχιστεί η εντατική χρήση γης, τότε τα επόμενα 50 χρόνια μπορεί να μειωθεί η παραγωγή περίπου κατά 25%.
Όπως επισήμανε ο καθηγητής, ήδη «η Εθνική Επιτροπή Ερημοποίησης έχει εκδώσει ένα χάρτη όπου το Κιλκίς, η Λέσβος, η Νάξος, η Κρήτη και η Αργολίδα έχουν χαρακτηριστεί και επισήμως ως περιοχές που βρίσκονται σε κίνδυνο ερημοποίησης».
Σημαντικό και πρωτεύον, σύμφωνα με τον κ. Συλαίο, «είναι να αλλάξει ο τρόπος σκέψης», ώστε να αποφεύγεται η εντατική χρήση γης και η μονοκαλλιέργεια.
πηγή: ert3.gr (ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...