4.6.07

Νέα εποχή στην ανακύκλωση απορριμάτων


Το εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης και βιολογικής επεξεργασίας απορριμάτων εγκαινίασε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος στα Ανω Λιόσια.
Το εργοστάσιο είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη και επιτυγχάνει τεράστια μείωση αποβλήτων στην υγειονομική ταφή.
Κατά τα εγκαίνια του έργου ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι "αν αναλογισθεί κανείς ότι διασφαλίζεται, με τον τρόπο αυτόν, η διαχείριση και επεξεργασία του 50% απορριμμάτων της χώρας, μπορεί να αντιληφθεί την τεράστια σημασία του έργου. Παράλληλα, πρέπει να σημειωθεί ότι το εργοστάσιο επιτυγχάνει τεράστια μείωση των αποβλήτων για υγειονομική ταφή. Σε μονάδες βάρους η μείωση εκφράζεται με το ποσοστό 75%. Όμως σε μονάδες όγκου, που είναι και ο αποφασιστικός παράγοντας για τη δέσμευση της γης που θα "φιλοξενήσει" ένα ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ, η μείωση είναι πάνω από 90%".


Επίσης ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στα οφέλη που αποκομίζει η επί πολλά έτη ταλαιπωρημένη περιοχή της Δυτικής Αττικής: "Είμαστε ευτυχείς που σήμερα ξεπληρώνουμε το παλιό χρέος της Πολιτείας προς τους κατοίκους της Αττικής, και ιδίως προς τους κατοίκους των γειτονικών Δήμων του Θριασίου και της Δυτικής Αττικής: Τη σταδιακή μετατροπή της χωματερής των Ανω Λιοσίων - ενός τόπου που για δεκαετίες θύμιζε εποχές μιζέριας, εποχές ανάπτυξης χωρίς σεβασμό στη φύση, σε σύγχρονο πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης - σε χώρο πρασίνου, με τη λειτουργία του Εργοστασίου Ανακύκλωσης. Ενός έργου που σέβεται την περιοχή και τους πολίτες που το φιλοξενούν, άρχισε να γίνεται πραγματικότητα".
Ο Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, έκανε λόγο για μια πιλοτική μονάδα που θα ανοίξει το δρόμο για την εργοστασιακή λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών, ενώ ζήτησε συγγνώμη από τους κατοίκους της Αττικής για τη διαχρονική καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας του.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι και η Νομαρχία Πειραιά εξακολουθούν να ζητούν άμεση λύση για την Ψυτάλεια και έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας το μεσημέρι της Τρίτης στη βραχονησίδα, διαμαρτυρόμενοι για την αφόρητη δυσοσμία.
πηγή: Ant1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...