4.6.07

Τη δική της στρατηγική για την κλιματική αλλαγή παρουσίασε η Κίνα: Πρώτα η οικονομία



Πεκίνο

Η Κίνα παρουσίασε τη Δευτέρα την πρώτη εθνική στρατηγική κατά της κλιματικής αλλαγής, από την οποία όμως απουσιάζουν οι δεσμευτικοί στόχοι.
Το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης βαρύνει τα ανεπτυγμένα κράτη, υποστηρίζει το Πεκίνο, παρά τις προβλέψεις ότι τα επόμενα δύο χρόνια η Κίνα θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ ως ο μεγαλύτερος παραγωγός διοξειδίου του άνθρακα.
Η έκθεση που δημοσιοποίησε Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης ζητά να τεθεί η οικονομία σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης και υπόσχεται «σημαντική πρόοδο στον έλεγχο της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου.
Τα μέτρα εντάσσονται στο πλαίσιο της προσπάθειας που είχε ανακοινώσει νωρίτερα το Πεκίνο για αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας κατά 20%, σε σχέση με τα επίπεδα του 2005, έως το 2010. Προβλέπουν επενδύσεις σε καθαρές τεχνολογίες ενέργειας, βελτίωση των υποδομών της γεωργίας, δενδροφυτεύσεις και καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Η Κίνα βασίζεται σήμερα στον λιθάνθρακα -την πιο ρυπογόνο πηγή ενέργειας- για να καλύπτει τα δύο τρίτα των ενεργειακών της αναγκών.
Δεδομένου ότι η κινεζική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμό 9% ετησίως τα τελευταία 25 χρόνια, τα μέτρα θα επιβράδυναν την πορεία των εκπομπών, είναι όμως απίθανο να τις μειώσουν σε απόλυτα μεγέθη.
Ως αναπτυσσόμενη χώρα, η Κίνα είχε εξαιρεθεί από το Πρωτόκολλο του Κιότο, τη διεθνή συμφωνία κατά της παγκόσμιας θέρμανσης. «Η Κίνα είναι μια αναπτυσσόμενη χώρα. Παρόλο που δεν έχουμε την υποχρέωση να περιορίσουμε τις εκπομπές, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θέλουμε να επωμιστούμε τις ευθύνες μας» δήλωσε ο υπουργός Μα Κάι, επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης.
«Πρέπει να συμβιβάσουμε την ανάγκη για ανάπτυξη με την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος», είπε στους δημοσιογράφους.
Οι ανακοινώσεις του Πεκίνο έρχονται λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο της G8 στις 6 Ιουνίου στη Γερμανία, όπου η ΕΕ αναμένεται να πιέσει για τη νέα συμφωνία που θα διαδεχθεί το Κιότο το 2012. Η Ουάσινγκτον, από την πλευρά της, ζητά μη δεσμευτικούς στόχους.
πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...