Σε κατάσταση κινδύνου κηρύσσει ο ΟΗΕ τα νησιά Γκαλάπαγκος

Παρίσι
Το αρχιπέλαγος των Γκαλάπαγκος στον Ειρηνικό εντάχθηκε στη λίστα της UNESCO με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς που βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς οι αυξανόμενοι τουρίστες, οι μετανάστες και τα εισβάλλοντα είδη απειλούν τη μοναδική πανίδα των νησιών.
Τα 19 ηφαιστειακά νησιά, περίπου 1.000 χλμ δυτικά των ακτών του Ισημερινού, ενέπνευσαν στον Βρετανό φυσιοδίφη Κάρολο Δαρβίνο τη θεωρία της Εξέλιξης των Ειδών και το 1978 έγιναν το πρώτο Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς που αναγνώρισε η UNESCO.
Η τουριστική ανάπτυξη των νησιών προσελκύει μετανάστες από τον Ισημερινό για να εργαστούν σε οικοδομές, εστιατόρια και κρουαζιερόπλοια. Ένας ακόμα παράγοντας υποβάθμισης είναι τα εισαγόμενα ξένα είδη, όπως οι κατσίκες, οι σκύλοι, οι γάτες και οι γάιδαροι, τα οποία ανταγωνίζονται τα μοναδικά ενδημικά είδη, όπως οι υπεραιωνόβιες χελώνες και τα θαλάσσια ιγκουάνα.
Τα τελευταία τρία χρόνια, υπάλληλοι του ΟΗΕ συνεργάστηκαν με το τοπικό πάρκο για την απομάκρυνση έως και 80.000 κατσικών.
«Μελέτες έχουν δείξει ότι το 60% των 1.880 τοπικών φυτών είναι απειλούμενο» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωπος του Ιδρύματος Κάρολου Δαρβίνου. «Έχουμε ανακαλύψει 490 ξένα είδη εντόμων καθώς και 53 νέα είδη ασπόνδυλων», πρόσθεσε.
πηγή: Newsroom ΔΟΛ(τμήμα κειμένου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: