8.6.07

Διεθνής ECO-διάκριση για τον ΕΞΑΝΤΑ στο Ecovision festival 2007

Το πρώτο βραβείο, στο Ecovision Festival 2007, που πραγματοποιήθηκε στο Παλέρμο της Σικελίας απέσπασε το ντοκιμαντέρ του Εξάντα "Δέλτα, οι βρώμικες δουλειές του πετρελαίου". Στο Φεστιβάλ, συμμετείχαν περισσότεροι από 100 σκηνοθέτες από 75 χώρες του κόσμου. Το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου αποτελούσε τη μοναδική Ελληνική συμμετοχή στο φεστιβάλ. Σύμφωνα με την κριτική επιτροή κέρδισε το πρώτο βραβείο "για την ανάδειξη του προβλήματος της καταστροφής του περιβάλλοντος από τις πολυεθνικές πετρελαϊκές εταιρείες και τις επιπτώσεις που έχει αυτό στους πληθυσμούς του Δέλτα του Νίγηρα ,αλλά και γιατί, ένωσε άρτια την κοινωνική ανάλυση και την αυστηρή ποιότητα της κινηματογραφικής γλώσσας". Το Ecovision είναι ένα από τα νεαρότερα και πλέον φιλόδοξα ευρωπαϊκά φεστιβάλ και ένα από τα λίγα που η θεματική τους, είναι προσανατολισμένη στα οικολογικά προβλήματα του πλανήτη. Πρόκειται για το τρίτο διεθνές κινηματογραφικό βραβείο που κερδίζει το Δέλτα, μιας και προηγήθηκαν το βραβείο στο Φεστιβάλ FIPA της Γαλλίας (Ιανουάριος 2007) και το βραβείο στο Human Rights Film Festival της Γενεύης (Μάρτιος 2007).
Τα διεθνή βραβεία του Δέλτα
-Το Δέλτα, ξεκίνησε το ταξίδι του τον Σεπτέμβριο του 2006, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών Νύχτες Πρεμιέρας, ενώ λίγες ημέρες αργότερα έκανε την πρώτη του τηλεοπτική πρεμιέρα στη ΝΕΤ.
-Ακολούθησε η βράβευσή του με το FIPA D’ARGENT (Αργυρό Βραβείο) στην κατηγορία Documentaries - Reportage And Current Affairs του Φεστιβάλ FIPA στη Biarritz της Γαλλίας, τον Ιανουάριο του 2007. Το FIPA (International Festival of Audiovisual Programs), είναι ένα από τα μεγαλύτερα, εγκυρότερα και μακροβιότερα φεστιβάλ οπτικοακουστικών μέσων του κόσμου, και επρόκειτο για την πρώτη φορά στην εικοσαετή ιστορία του Φεστιβάλ αυτού, που βραβεύονταν ένας Έλληνας κινηματογραφιστής.
-Τον Μάρτιο, το «Δέλτα» βραβεύτηκε για δεύτερη φορά, αφού επελέγη ανάμεσα σε περισσότερες από 70 ταινίες από όλο τον πλανήτη, ως το επικρατέστερο «Δημιουργικό Ντοκιμαντέρ» (“creation documentary”, “documentaires de crιation”) από την κριτική επιτροπή νέων του 5ου Human Rights Film Festival της Γενεύης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κριτικής επιτροπής, το «Δέλτα» έλαβε το βραβείο «για την αισθητική του και την “καθαρότητά του” στην παρουσίαση τοπικών προβλημάτων που μας αγγίζουν και μας επηρεάζουν άμεσα. Ενώ, ο σκηνοθέτης του κατάφερε να παρουσιάσει τις διεθνείς διαστάσεις του συμβιβασμού των κυβερνήσεων με τις πολυεθνικές εταιρείες…».
Το Human Rights Film Festival, πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με τη συμμετοχή διεθνών οργανισμών όπως οι «Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα», η «Human Rights Watch», η Διεθνής Αμνηστία, η Διεθνής Οργάνωση Ενάντια στα Βασανιστήρια (OMCT), η Διεθνής Οργάνωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (FIDH), το Πανεπιστήμιο της
Γενεύης κ.α..
πηγή: nature.ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...