2.6.07

Οι κλιματικές αλλαγές στην G8


Μια ημέρα μετά την Παγκόσμια μέρα Περιβάλλοντος, οι "8" ηγέτες των πιο ισχυρά οικονομικών χωρών συναντούνται στο Χάιλιγκενταμ της βορειοδυτικής Γερμανίας με τις κλιματικές αλλαγές όπως υποστηρίζουν αναλυτές να είναι ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης. Ωστόσο μια συμφωνία μεταξύ των οχτώ για την μείωση εκπομπών αεριών που συνιστά την κύρια αιτία για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, θεωρείται σχεδόν απραγματοποίητη καθώς Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση, διαφωνούν και ακολουθούν διαφορετικές πολιτικές στα περιβαλλοντικά ζητήματα στη σημερινή πολιτική-οικονομική συγκυρία. Η Ουάσιγκτον αναβάλει την οποιαδήποτε οικολογική της δράση για μετά το 2012, χρονιά κατά την οποία εκπνέει η διεθνής συνθήκη του Κιότο που ουδέποτε προσυπέγραψαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η Ευρώπη προειδοποιεί ότι η θερμοκρασία της γης θα ανέβει ακόμη δύο βαθμούς Κελσίου αυτόν τον αιώνα, εάν άμεσα οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα δεν μειωθούν κατά 50% επιπλέον.
Διαφωνία Ε.Ε-ΗΠΑ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους πρότεινε πρόσφατα ένα νέο κύκλο διαβουλεύσεων με τη συμμετοχή όλων των μεγάλων οικονομικών δυνάμεων, στο πλαίσιο του οποίου θα τεθεί "παγκόσμιος μακροπρόθεσμος στόχος" για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, που όμως θα αρχίσει να υλοποιείται μετά το έτος 2012.
Ο Μπους τόνισε ότι θα παρουσιάσει την πρωτοβουλία του αυτή στη Σύνοδο Κορυφής της G8.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επέκρινε τη νέα πρωτοβουλία Μπους και ζήτησε μια πιο "φιλόδοξη στάση" από την πλευρά των ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι δεν υπολογίζει σε μια συμφωνία με συγκεκριμένες δεσμεύσεις σε αυτή τη σύνοδο κορυφής, που θα διεξαχθεί από τις 6 έως τις 8 Ιουνίου.
Το σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους για την αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος στον πλανήτη απλώς διατυπώνει και πάλι την ίδια αμερικανική πολιτική που δεν πέτυχε στο παρελθόν να επιφέρει τη μείωση των εκπομπών που ευθύνονται για την άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη, δήλωσε ο επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ, Σταύρος Δήμας.
"Η προσέγγιση των ΗΠΑ έχει αποδειχθεί αναποτελεσματική στη μείωση των εκπομπών", πρόσθεσε ο κ. Δήμας και επισήμανε ότι με τις υποχρεωτικές μειώσεις και ανταλλαγές ποσοστώσεων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα η Ε.Ε. κατάφερε να μειώσει το 2005 τις εκπομπές της κατά 1,5% κάτω από τα επίπεδα του 1990, ενώ την ίδια περίοδο οι ΗΠΑ τις αύξησαν κατά περισσότερο από 16%.
πηγή: nature.ert.gr(ΝΕΤ-ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...