7.6.07

Δύσκολες συνομιλίες και λεπτές ισορροπίες για τους ηγέτες της G8: Το κλίμα ναυαγεί.



Χάιλιγκενταμ

Πρώτη ημέρα επίσημων συνομιλιών στο θέρετρο - «φρούριο» του Χάιλιγκενταμ την Πέμπτη με τους ηγέτες της G8 να συζητούν υπό το βάρος της προδιαγεγραμμένης απουσίας συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή και της «ρωγμής» στις σχέσεις ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση. Κατ' ιδίαν συνάντηση Μπους - Πούτιν νωρίς το απόγευμα...
Στις πρωϊνές συζητήσεις στο θέρετρο της Βαλτικής αναμένεται να κυριαρχήσει το «καυτό» ζήτημα του τελικού καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου, το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και αναπόφευκτα η σχεδιαζόμενη επέκταση της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Μικρή είναι η πιθανότητα να συμφωνήσουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της G8 σε σημαντικά θέματα, πόσο μάλλον σε ό,τι αφορά το Κοσσυφοπέδιο δεδομένου ότι η Ρωσία απορρίπτει το ψήφισμα που κατέθεσαν ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες ανοίγοντας το δρόμο στην ανεξαρτητοποίηση της σερβικής επαρχίας.
Η σύνοδος αποτελεί «βαρόμετρο» για τις εξελίξεις στο θέμα του Κοσόβου, καθώς οι μεν ΗΠΑ προωθούν εντός Ιουνίου ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για υιοθέτηση απόφασης στη βάση του σχεδίου Αχτισάαρι, ενώ η Ρωσία αφήνει το βέτο της να αιωρείται στον αέρα και επαναλαμβάνει ότι στηρίζει αποφασιστικά τη Σερβία.
«Καυτό» είναι και το θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος με τις Ηνωμένες Πολιτείες να πιέζουν για την υιοθέτηση νέου ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας προς ενίσχυση των κυρώσεων για την άρνηση της Τεχεράνης να διακόψει τον εμπλουτισμό ουρανίου.
Επί τάπητος και το θέμα της βοήθειας προς την Αφρική μπροστά στην αποτυχία εφαρμογής των δεσμεύσεων που ανέλαβε σε επίπεδο κορυφής η G8 2005 -με πρωτοβουλία του Τόνι Μπλερ- για το διπλασιασμό της βοήθειας προς τις φτωχές χώρες της Αφρικής έως το 2010.


Ναυάγιο για το κλίμα
Στις απογευματινές συνομιλίες θα κυριαρχίσει το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, με την προοπτική συμφωνίας επί των εισηγήσεων της προεδρεύουσας της G8 Ανγκελα Μέρκελ να είναι πλέον ανύπαρκτη. Ευρωπαϊκή Ένωση και Ιαπωνία πιέζουν για δεσμευτικούς μακροπρόθεσμους δεσμευτικούς στόχους, ενώ η Ουάσινγκτον επιμένει στα εθελοντικά μέτρα.
Η σύνοδος θα τελειώσει χωρίς συμφωνία για κοινούς στόχους στον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου, δήλωσε ο Τζέιμς Κόνοτον, σύμβουλος Αμερικανού προέδρου για περιβαλλοντικά θέματα, προσερχόμενος την Τετάρτη στο Χάιλιγκενταμ. Υπογράμμισε ότι η G8 δεν είναι το φόρουμ για να οριστούν στόχοι, καθιστώντας ξεκάθαρη τη θέση των ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος επέλεξε πιο ...ήπιο τόνο κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου, λέγοντας πως είναι έτοιμος να συνεργαστεί με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, αλλά ουσιαστικά στη δική του και όχι στη δική της βάση που περιλαμβάνει δεσμευτικό στόχο περικοπής στην εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα κατά 50% έως το 2050.
Η προεδρεύουσα της G8 και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης την τρέχουσα περίοδο μίλησε από πλευράς της για μία «πολύ καλή συνάντηση» με τον Μπους, όμως λίγο αργότερα παραδέχθηκε πως «υπάρχουν ελάχιστοι τομείς στους οποίους μπορούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε»...

πηγή: Newsroom ΔΟΛ(τμήμα κειμένου)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πρέπει να ενωθούμε με τα αρχαία μας ξαδέλφια, Αλβανούς, Ρουμανούς,
Κολχιδούς, Αρμένους, και να διώξουμε τους καταπατητάς Σλάβους
Ελλάς ανήκει εις δύση, δεν χρειάζεται σλαβοκουμουνοθρησκεύματα
Ας σώσουν οι σκοπιανοί τους σέρβους
Κάψε ράσα μούσια απο μεχμεδοτράγους
ʼθως είναι σλαβοκουμουνοκλώσσα
Απορρίπτωντας προπατορικό αμάρτιμα γεννοβόλισε τον κουμουνισμό

AndreasVr είπε...

Ελλάς φλέγεταιν από κλιματικάς αλλαγάς, και αν δεν κάμωμεν κάτι λείαν συντόμως, όλαν αυτάν δε θα έχωσιν κανέναν νόημαν γιατί όλοι θα ψαχνόμεθα για νερό κρύον, σέρβικον, μεχμέτικον, αρμένιον, ότι να ναιν. Πιο σοβαράν προβλήματα υπάρχουν από την κλώσσαν και τον κόκκοραν. Κάψε ράσα μούσια από φωτιάν ξέσπωσιν στο μεσογιακόν οικοσυστημάτιων λόγω κελσίων 48 βαθμών. φωτιά εις τα παντζάκια μας, ναβουδοχοδονοσορ, αλλάχ αλλάχ, αμήν :)

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...