19.6.07

Η Κομισιόν προβλέπει: H Κίνα σύντομα «πρωταθλήτρια» σε εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου

Στρασβούργο

Το αργότερο έως το 2008, η Κίνα θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ σε εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα και θα ανέβει έτσι στην πρώτη θέση σε παγκόσμια κατάταξη, επιβεβαιώνει ο Ευρωπαίος επίτροπος Περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας, απαντώντας σε ερώτηση για την κινεζική ρύπανση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Παπαστάμκου.Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ) εκτιμά ότι η Κίνα θα βρεθεί στην πρώτη θέση «είτε το τρέχον είτε το επόμενο έτος».
Σύμφωνα με πορίσματα ερευνών της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι συνολικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, και όχι μόνο CO2, εκ μέρους της Κίνας, θα υπερβούν τις αντίστοιχες εκπομπές των ΗΠΑ περίπου το 2015.Ως αναπτυσσόμενη χώρα, η Κίνα σήμερα εξαιρείται από το Πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο επιβάλει στις ανεπτυγμένες χώρες που το έχουν επικυρώσει να μειώσουν τις εκπομπές κατά 5%, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, έως το 2012.Είναι σαφές ότι η ΕΕ, που σήμερα αντιπροσωπεύει το 14% των παγκοσμίων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, δεν μπορεί να επιτύχει μόνη της το στόχο που έχει θέσει να μην ξεπεράσει τους δύο βαθμούς η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της Γης.
Για να επιτευχθεί ο στόχος, οι ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές κατά 30% έως το 2020 και κατά 60-80% έως το 2050. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύθηκε μονομερώς να περιορίσει τουλάχιστον κατά 20% έως το 2020 τις εκπομπές της, ανεξάρτητα του κατά πόσον θα επιτευχθεί ανάλογη διεθνής συμφωνία. Μολονότι η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι οι ανεπτυγμένες χώρες οφείλουν εν προκειμένω να πρωτοστατήσουν, επισημαίνει ότι μέχρι το 2020 οι εκπομπές των αναπτυσσομένων χωρών θα υπερβούν τις αντίστοιχες των ανεπτυγμένων, οπότε θα πρέπει να αναλάβουν και αυτές δράση.
πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...