28.6.07

H ανθρωπότητα σε κίνδυνο καθώς οι έρημοι επεκτείνονται: Η γη στεγνώνει


Η ερημοποίηση αποτελεί «μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας», καθώς απειλεί να αναγκάσει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις υποβαθμισμένες εστίες τους, προειδοποιεί έκθεση του Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Εθνών.
Η έκθεση, στην οποία συνέβαλαν 200 ειδικοί από 25 χώρες, επισημαίνει ότι δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι, το ένα τρίτο του πληθυσμού της Γης, απειλείται δυνητικά από την ερημοποίηση, η οποία ορίζεται ως η υποβάθμιση της γης από ανθρώπινες δραστηριότητες όπως η βόσκηση και η αποψίλωση.
Αν οι σημερινές τάσεις, συνεχιστούν, 50 εκατομμύρια άτομα θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν την επόμενη δεκαετία.
Η έκθεση καλεί τις κυβερνήσεις να αναθρωρήσουν τους κανόνες για τη χρήση της γης και να σταματήσουν τις μη βιώσιμες πρακτικές βόσκησης και άρδευσης. Ζητά επίσης καλύτερη διακρατική συνεργασία για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Οι σημερινές πολιτικές για την ανάσχεση της ερημοποίησης συχνά είναι ανεπαρκής, μένουν ανεφάρμοστες σε τοπικό επίπεδο και συχνά πυροδοτούν συγκρούσεις για το νερό ή άλλους φυσικούς πόρους.
Η χρηματοδότηση αποτελεί επίσης σημαντικό πρόβλημα, καθώς οι δωρεές περιορίστηκαν κατά 29% στην τελευταία διάσκεψη για τη Συνθήκη για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης του ΟΗΕ το 2005.
«Η αντιμετώπιση της ερημοποίησης είναι ένα κρίσιμο και ουσιώδες μέρος στην προσπάθειά μας να προσαρμοστούμε στην κλιματική αλλαγή και να περιορίσουμε την απώλεια βιοποικιλότητας» δήλωσε ο καθηγητής Χανς βαν Γκίνκελ, επικεφαλής της μελέτης.
Μεταξύ των μέτρων που προτείνονται για τη βιώσιμη χρήση της Γης είναι ο οικοτουρισμός και η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας.
πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...