Τον κώδωνα του κινδύνου για τη ζωή στην Αττική χωρίς την Πάρνηθα κρούουν οι ειδικοί


Ζεστές μέρες που θα γίνονται ακόμα πιο ζεστές, προβλήματα για όσους πάσχουν από αναπνευστικό και άσθμα, αύξηση των ρύπων και πλημμύρες είναι μερικές μόνο από τις συνέπειες της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα. Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες εξετάζουν τα πιθανά σενάρια για την αναγέννηση του δάσους.
Περισσότερα από 25.000 στρέμματα δασικής έκτασης, μεταξύ των οποίων το 80% σπάνιου ελατοδάσους, έγιναν στάχτη από την καταστροφική πυρκαγιά της Πάρνηθας.
Όπως εκτιμούν οι δασολόγοι, έχει καεί το μεγαλύτερο μέρος του εθνικού δρυμού και σχεδόν εξαφανίστηκαν τα περίπου 450 κόκκινα ελάφια που ζούσαν εκεί.
«Το δάσος λειτουργούσε ως θερμοστάτης απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Τώρα, μετά την καταστροφή του δρυμού, τα ακραία μεγέθη του κλίματος της πρωτεύουσας θα γίνουν ακόμη πιο ακραία. Έτσι οι ζεστές μέρες θα είναι ακόμα πιο ζεστές» δηλώνει στα Νέα της Δευτέρας ο Γιάννης Ζιώμας, καθηγητής στο Τμήμα Χημικών-Μηχανικών του ΕΜΠ.
Εν τω μεταξύ, οι επιστήμονες εξετάζουν τα σενάρια για την αποκατάσταση του Εθνικού Δρυμού. Τρία είναι αυτά που κατ' αρχάς συζητούνται:
* Δεν γίνεται καμία επέμβαση και το δάσος αφήνεται να αναγεννηθεί μόνο του. Το μεινονέκτημα αυτού του σεναρίου είναι ότι το έλατο και η μαύρη πεύκη δεν αναγεννώνται.
* Αναδάσωση με κέδρους και ύστερα από μία δεκαετία αναδάσωση με πεύκα και έλατα. Σε αυτή την περίπτωση εξασφαλίζεται η αναγέννηση του δρυμού έστω και μετά από χρόνια. Ωστόσο, έχει μεγάλο βάθος χρόνου.
* Αναδάσωση με κοινά πεύκα. Το θετικό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι η Πάρνηθα θα πρασινίσει σύντομα, όμως, το πεύκο είναι δύσκολο να αναπτυχθεί σε τόσο μεγάλα ύψη.
Όσο για τα ελάφια, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι είτε κατέβηκαν χαμηλότερα προς Θρακομακεδόνες, Τατόι, Βαρυμπόμπη, είτε κινήθηκαν βόρεια του εθνικού δρυμού προς τη Βοιωτία.
Μιλώντας στην ίδια εφημερίδα ο Παναγιώτης Λατσούδης, υπεύθυνος προγράμματος προστασίας ελαφιών του WWF Ελλάς εξηγεί: «Ακόμα και αν υιοθετήσουμε το θετικό σενάριο που θέλει τα περισσότερα από τα 400 έως 500 ελάφια της Πάρνηθας να κατάφεραν να ξεφύγουν από τις φλόγες, το μεγάλο ερωτηματικό είναι η επόμενη ημέρα.
» O βασικός βιότοπος στον οποίο περνούν το καλοκαίρι τους καταστράφηκε. Ό,τι έχει απομείνει από πράσινο επαρκεί για την επιβίωση τόσων ελαφιών; Υπάρχει αρκετή τροφή; Εάν ξαφνικά εμφανιστούν τα ελάφια σε περιοχές με σπίτια τι θα γίνει; Ζητήματα που θα μας απασχολήσουν τις επόμενες ημέρες...»
πηγή: Newsroom ΔΟΛ(τμήμα κειμένου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: