12.7.07

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης


Υπό πλήρη έλεγχο είναι πλέον τα μέτωπα της πυρκαγιάς στη Σκιάθο. Το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς μεγάλο τμήμα του νησιού παραδόθηκε το πρωί στις φλόγες. Η φωτιά που ξεκίνησε από ένα σκουπιδότοπο, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων πήρε αστραπιαία διαστάσεις, προκάλεσε ζημιές σε σπίτια και ξενοδοχεία και απείλησε τους οικισμούς στις περιοχές Τρούλος, Κολιός και Αγία Παρασκευή, έντονα τουριστική περιοχή του νησιού. Για λόγους ασφαλείας εκκενώθηκαν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Η επικοινωνία μεταξύ της ανατολικής και της δυτικής πλευράς του νησιού, διακόπηκε, όπως και το ηλεκτρικό ρεύμα στη μισή Σκιάθο για προληπτικούς λόγους. Επιτόπου έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης, πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα. Επί ώρες έδιναν μάχη με τις φλόγες, όμως μόνο αφότου κόπασαν οι ισχυροί άνεμοι μπόρεσαν να αναλάβουν τον έλεγχο της κατάστασης. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν επί ποδός για το φόβο της αναζωπύρωσης, καθώς η ΕΜΥ προβλέπει ενίσχυση των ανέμων από τις πρωινές ώρες.


Μάχη με τις φλόγες
Η φωτιά ξέσπασε στις 8.30 το πρωί, σε έκταση με πουρνάρια στη θέση Παναγιά Εικονίστρια, κοντά σε ΧΥΤΑ και ταχύτατα πήρε μεγάλες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων εντάσεως 7 μποφόρ.Στην επιχείρηση της κατάσβεσης έσπευσαν 8 οχήματα της πυροσβεστικής, 17 άτομα από τα πεζοπόρα τμήματα, 2 ελικόπτερα και 3 πυροσβεστικά αεροσκάφη, ενώ όπως έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, τις πυροσβεστικές δυνάμεις ενίσχυσαν 50 άνδρες της ΕΜΑΚ που μεταφέρθηκαν στο νησί με αεροσκάφος C-130, καθώς και ομάδα 40 πεζοναυτών από το Βόλο. Στο δύσκολο έργο τους συνέδραμαν καθοριστικά οι κάτοικοι του νησιού. Η φωτιά έχει πλησίασε σε απόσταση αναπνοής από τα πρώτα σπίτια στους οικισμούς, ενώ έζωσε και το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας. Ξενοδοχειακές μονάδες εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους και 1.000 τουρίστες μεταφέρθηκαν προσωρινά στις Κουκουναριές. Η πυρκαγιά έφτασε μέχρι τη θάλασσα όπου είχαν καταφύγει κάτοικοι και επισκέπτες. Στο κέντρο Υγείας της Σκιάθου μεταφέρθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα και ερεθισμούς στα μάτια οκτώ άτομα. Δύο γυναίκες μέσα στον πανικό τους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους έπεσαν και τραυματίστηκαν. Ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών είναι και σήμερα πολύ υψηλός για πολλές περιοχές της χώρας όπως τα Κύθηρα, την Εύβοια, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, τη Μαγνησία, την Αχαΐα, την Ηλεία, τη Μεσσηνία, τη Λακωνία, τη Θεσπρωτία, την Πρέβεζα, την Αιτωλοακαρνανία.

πηγή: ert.gr(ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8)

2 σχόλια:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Η Ελλαδα στα καρβουνα!!!Να δω τι θα απομεινει τελικα...

AndreasVr είπε...

θα απομείνει κανένα νησάκι απείραχτο μες το πράσινο, μέχρι να το ανακαλύψουν και αυτό, να το γεμίσουν με σκουπίδια, σπίτια και την ηλιθιότητά τους.

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...