16.7.07

Η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη μπορεί να φέρει κυκλώνες στη Μεσόγειο


Άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη μπορεί να προκαλέσει τροπικούς κυκλώνες στη Μεσόγειο, απειλώντας μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες παράλιες περιοχές του κόσμου, ανακοίνωσαν ευρωπαίοι επιστήμονες.
Οι κυκλώνες σχηματίζονται στον τροπικό Ατλαντικό και σπάνια φτάνουν στην Ευρώπη, όμως μια νέα μελέτη δείχνει πως μια άνοδος της μέσης θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου μπορεί στο μέλλον να δημιουργήσει κυκλώνες μέσα στην κλειστή Μεσόγειο.
"Είναι η πρώτη μελέτη για τη διερεύνηση αυτής της πιθανότητας", δήλωσε σήμερα προς το πρακτορείο Ρόιτερ ο επικεφαλής της μελέτης, ο Μιγκέλ Άνχελ Γκέρτνερ του Πανεπιστημίου της Καστίλλης-Λα Μάντσα στο Τολέδο της Ισπανίας. "Τα περισσότερα μοντέλα στη μελέτη μας δείχνουν ότι η ένταση των θυελλών θα αυξηθεί και, αν συνδυάσει κανείς αυτό με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, που προβλέπεται, μπορεί να αποβεί καταστροφικό για πολλούς παραλιακούς οικισμούς", πρόσθεσε.

Άγνωστο ποιες περιοχές θα πληγούν περισσότερο
Μεταξύ των παραγόντων που επηρεάζουν τους κυκλώνες είναι η θερμή θαλάσσια επιφάνεια και η ατμοσφαιρική αστάθεια. Στο παρελθόν εκδηλώνονταν σε περιορισμένο αριθμό περιοχών, όπως στο βόρειο Ατλαντικό και το βόρειο Ειρηνικό, όπου είναι γνωστοί ως τυφώνες.
Πρόσφατα ωστόσο άρχισαν να σχηματίζονται σε ασυνήθιστα μέρη, πράγμα που ο Γκέρτνερ θεωρεί σαφές σήμα κινδύνου.
Το 2004, ο κυκλώνας Καταρίνα σχηματίσθηκε στο νότιο Ατλαντικό και έπληξε την ξηρά στη νότια Βραζιλία. Ένα χρόνο μετά, ο κυκλώνας Βινς σχηματίσθηκε δίπλα στις νήσους Μαδέρα και έγινε ο πρώτος που έπληξε την ξηρά στην Ισπανία.

Ο Γκέρτνερ δήλωσε πως υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες και πως δεν είναι ακόμη δυνατό να πει κανείς ποια τήματα της Μεσογείου θα πληγούν περισσότερο. Πιστεύει επίσης πως υπάρχει χρόνος να αποφύγουμε το χειρότερο σενάριο εφόσον εργαστούμε για τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη. "Είναι μια μεγάλη απειλή, αλλά πιστεύω πως έχουμε χρόνο να την αποφύγουμε, αν μειώσουμε τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου", δήλωσε ο Γκέρτνερ.
πηγή: ert3.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...