19.7.07

Κίνα : Οι καρχαρίες κινδυνεύουν με εξαφάνιση, λόγω της μεγάλης ζήτησης σούπας με τα πτερύγιά τους


Οι καρχαρίες ίσως αποτελέσουν είδος υπό εξαφάνιση ύστερα από μια γενιά, λόγω της υπερβολικής αλιείας για τα πτερύγιά τους, ανακοίνωσε σήμερα οργάνωση για την προστασία των αγρίων ζώων, ζητώντας από την κινεζική κυβέρνηση να γίνει πρωτοπόρος στην προστασία του είδους.Τουλάχιστον το 90% του πτερυγίων του καρχαρία καταναλώνεται σε σούπα στην Κίνα και η ζήτηση του εδέσματος αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Καθώς η οικονομία αναπτύσσεται, η ζήτηση απαιτεί περισσότεροι καρχαρίες να πιάνονται στα δίχτυα, πολλοί παράνομα σε περιοχές που υποτίθεται ότι είναι προστατευόμενες ζώνες, σύμφωνα με την οργάνωση WildAid.Το πτερύγιο του καρχαρία κάποτε προσφερόταν ως δώρο στους αυτοκράτορες. Στην Κίνα κατά παράδοση σερβίρεται σε σούπα στα γαμήλια τραπέζια και σε εκδηλώσεις όπου οι οικοδεσπότες θέλουν να εντυπωσιάσουν τους καλεσμένους με ακριβά μενού. Ορισμένοι μάλιστα πιστεύουν ότι το πτερύγιο καρχαρία κάνει καλό στην υγεία.
"Τα ζώα αυτά υπάρχουν εδώ και 400 εκατομμύρια χρόνια και ίσως εξαφανιστούν ύστερα από μια γενιά, όχι γιατί δίνουν στον κόσμο βασική τροφή αλλά γιατί αποτελούν μόνον είδος πολυτελείας", είπε ο Πίτερ Νάιτς, διευθυντής της οργάνωσης σε συνέντευξη Τύπου κατά την παρουσίαση της έρευνας. Ο Μεγάλος Λευκός Καρχαρίας, ο Καρχαρίας Προσκυνητής (Cetorhinus Maximus) και ο Σφυροκέφαλος Καρχαρίας είναι ορισμένα από τα είδη που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, αναφέρεται στην έκθεση της οργάνωσης. Σύμφωνα με την έκθεση, το πτερύγιο του καρχαρία γίνεται φθηνότερο και καταναλώνεται από αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων στην Κίνα, ίσως από 100 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως. "Η αυξανόμενη ζήτηση της σούπας από πτερύγια καρχαρία στην Κίνα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τους πληθυσμούς του άγριου καρχαρία", αναφέρει ο Στιβ Τρεντ, πρόεδρος της WildAid. "Αυτός είναι ο ρόλος όπου η κινεζική κυβέρνηση μπορεί να επιδείξει πραγματική παγκόσμια ηγεμονία και να βοηθήσει πολλές άλλες χώρες στον κόσμο που είναι πολύ φτωχές, στην προστασία των πληθυσμών των καρχαριών τους", προσθέτει.
πηγή: ert3.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...