25.7.07

Χάνονται οι παγετώνες του Θιβέτ


Οι παγετώνες της Κίνας συρρικνώνονται ταχύτερα απ' ό,τι αναμενόταν με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν μεγάλοι ποταμοί
Οι παγετώνες του Θιβέτ και του Σιντζιάν -που βρίσκονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο απ’ όλους τους παγετώνες του κόσμου και απ’ αυτούς πηγάζουν οι μεγαλύτεροι ποταμοί της Ασίας- έχουν λιώσει κατά τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες σε ανησυχητικό ποσοστό, που φτάνει το 17%, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας China Daily.
Το λιώσιμο των παγετώνων, το οποίο προκαλείται από την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη, απειλεί σοβαρά την επιβίωση μεγάλων ποταμών, μεταξύ των οποίων ο Γιανγκτσέ, ο Μεκόνγκ, ο Κίτρινος, ο Ινδός και ο Γάγγης, που πηγάζουν από τους παγετώνες.
"Η συρρίκνωση των παγετώνων επιταχύνθηκε τις περασμένες δεκαετίες", δήλωσε ο Λιου Σιγίν, ερευνητής στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών. "Ενώ μπορεί τώρα να υπάρχει περισσότερο νερό στους ποταμούς επειδή οι παγετώνες λιώνουν περισσότερο, μακροπρόθεσμα το νερό από τους παγετώνες θα μειωθεί και θα ακολουθήσουν ξηρασίες".
Τα ευρήματα προέρχονται από μια συνεχιζόμενη έρευνα του Ινστιτούτου της Ακαδημίας για τις Ψυχρές και 'Ανυδρες Περιφέρειες που έχει την έδρα του στο Λανζού, πρωτεύουσα της επαρχίας Γκανσού. Η έρευνα ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας και έχει καλύψει περισσότερα από 20.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, περίπου το 40% των παγετώνων της χώρας.
Περίπου το 4,2% των παγετώνων έχει εξαφανιστεί από την προηγούμενη επισκόπηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του 1956 και του 1980, αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Ανδρέας Ροδίτης
πηγή: nature.ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...