16.7.07

Κάντε platooning γιατί χανόμαστε...


Ινδοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι με τη νέα τεχνική μετακίνησης που προτείνουν μπορεί να συνδράμει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος
Platooning ονομάζεται μια νέα τεχνική που επιτρέπει στα αυτοκίνητα να κινούνται το ένα πιο κοντά στο άλλο ώστε να μειώνονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να περιορίζεται η κατανάλωση καυσίμων. Σύμφωνα με δύο Ινδούς επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Τζανταβπούρ της Καλκούτας, αν τα αυτοκίνητα έχουν μικρότερη απόσταση μεταξύ τους η κατανάλωση βενζίνης θα είναι μικρότερη, το ίδιο και η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Λύση στο κυκλοφοριακό, υποστηρίζουν οι εμπνευστές
Αυτή είναι η αρχή του "platooning". Το πώς θα γίνει αυτό είναι πολύ απλό, όπως τονίζουν οι επιστήμονες: τα αυτοκίνητα θα κινούνται σε ομάδες τριών ή τεσσάρων, σχεδόν κολλητά το ένα με το άλλο, με την προϋπόθεση βέβαια πως θα είναι εξοπλισμένα με ειδικά μηχανήματα για να αποφεύγονται οι συγκρούσεις.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν, παρά τις αμφιβολίες που εξέφρασαν πολύ συνάδελφοί τους, πως αυτή η τεχνική θα λύσει το πρόβλημα στις μεγαλουπόλεις της πατρίδας του, που η κίνηση και η μόλυνση είναι τρομερές, αλλά και στην Κίνα που αντιμετωπίζει τα ίδια και χειρότερα προβλήματα.
πηγή: nature.ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...