4.8.07

Η θερμοκρασία στην Ευρώπη έχει αυξηθεί περισσότερο απ' όσο πίστευαν στο παρελθόν οι επιστήμονες


Η θερμοκρασία στη Δυτική Ευρώπη αυξήθηκε περισσότερο απ' όσο πίστευαν παλαιότερα οι επιστήμονες κατά τον τελευταίο αιώνα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που έρχεται να προστεθεί σε όσες προβλέπουν πιο ζεστά καλοκαίρια και παρατεταμένους καύσωνες στο μέλλον.
Η μελέτη, που δημοσιεύεται σήμερα στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Geophysical Research-Atmospheres, δείχνει ότι η μέση θερμοκρασία από το 1880 αυξήθηκε κατά 1,6 βαθμούς Κελσίου και όχι 1,3 βαθμούς, όπως θεωρούσαν οι επιστήμονες. "Πρόκειται για μεγάλη αλλαγή αν σκεφτούμε ότι πρόκειται για μέση θερμοκρασία" είπε ο Πολ Ντέλα-Μάρτα, μετεωρολόγος στην εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της Ελβετίας, που έκανε τη μελέτη. Τα ευρήματα της μελέτης ενδεχομένως να παράσχουν νέες αποδείξεις ότι οι καύσωνες, όπως αυτός που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους φέτος το καλοκαίρι στην Ευρώπη, αποτελούν μια ένδειξη της αύξηση της θερμοκρασίας, σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι μετεωρολόγοι μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν τα νέα στοιχεία για να προβλέψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις επιπτώσεις που θα έχει το φαινόμενο του θερμοκηπίου. "Αναμένουμε ότι η συχνότητα και η διάρκεια των καυσώνων θα αυξηθεί με επιταχυνόμενο ρυθμό. Αυτό σημαίνει ότι ο καιρός θα είναι πιο ζεστός και ότι τα ακραία φαινόμενα θα εμφανίζονται συχνότερα" είπε ο Ντέλα-Μάρτα. Η ομάδα των επιστημόνων, στην οποία συμμετείχαν και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης, συνέκρινε τις θερμοκρασίες από 200 περιοχές, σε όλη την Ευρώπη, διαπιστώνοντας ότι σήμερα οι καύσωνες διαρκούν κατά μέσο όρο 3 ημέρες, έναντι 1,5 μέρας το 1880.
πηγή: ert3.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...