4.10.07

Νορβηγία : Κατασκευή του πρώτου σταθμού παραγωγής ενέργειας με θαλασσινό νερό


seagulls
Originally uploaded by satel444
Η Νορβηγία θα κατασκευάσει έναν πρότυπο σταθμό παραγωγής εναλλακτικής μορφής ενέργειας, τον πρώτο στον κόσμο σταθμό που θα λειτουργεί με θαλασσινό νερό, ανακοίνωσε σήμερα ο νορβηγικός ενεργειακός όμιλος Statcraft.Μια τέτοια μονάδα που αποκαλείται "οσμωτική", χρησιμοποιεί τη διαφορά πίεσης ανάμεσα στο αλμυρό και το γλυκό νερό: εάν δύο μάζες νερού, μια αλμυρού και μια γλυκού νερού, διαχωρισθούν μέσω μιας ημιδιαπερατής μεμβράνης, η δεύτερη μάζα κινείται προς την πρώτη, προκαλώντας αύξηση της πίεσης, η οποία μπορεί να μεταβληθεί σε ενέργεια μέσω μιας τουρμπίνας.
"Η οσμωτική ενέργεια αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη ενέργεια. Είναι καθαρή, δεν προκαλεί εκπομπή αερίων (που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου) και μπορεί να γίνει ανταγωνιστική σε μερικά χρόνια", δήλωσε ο Μπάαρντ Μίκελσεν, γενικός διευθυντής της Statcraft σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον όμιλο.
περισσότερα εδώ
πηγή: ert3.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια για το ιστολόγιο! Μεσα σε λίγα λεπτά ενημερώθηκα για αρκετά θέματα.
Όσον αφορά την παραγωγή ενέργειας από θαλασσινό νερό, πριν μερικά χρόνια είχα δει ένα σχετικό ντοκυμαντερ στο discovery Channel. Αφορούσε μία μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενη τη δύναμη των κυμάτων. Δηλαδή τα κύματα περνούσαν μέσα από την εγκατάσταση μεσα στην οποία η μηχανική ενέργεια μετατρεπόταν σε ηλεκτρική. Δε μπορώ να θυμηθώ ακριβώς πόση ενέργεια εξασφάλιζαν με κάθε κύμα αλλά θυμάμαι πως είχα εντυπωσιαστεί από την αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου. Δηλαδή, από μικρά, συνεχόμενα κυματα παρήγαγαν μεγάλες ποσότητες ενέργειας.

AndreasVr είπε...

Ευχαριστώ Λάζαρε για το ωραίο σου σχόλιο. Ωραίο blog, keep up ;)

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...