24.11.07

Ατμοσφαιρική ρύπανση και υγεία των παιδιών


garcon
Originally uploaded by satel444
Τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση απ'οτι οι ενήλικες. Καταρχήν, βρίσκονται περισσότερη ώρα έξω από το σπίτι, τρέχουν, αθλούνται, κάνουν παρέες, και όλα αυτά συνήθως μέσα σε ένα αφιλόξενο περιβάλλον γι'αυτό. Τα παιδιά αναπνέουν πιο γρήγορα ενώ το βάρος τους είναι ένας άλλος παράγοντας που τα καθιστά πιο ευαίσθητα. Ρύποι όπως τα μικροσωματίδια, το όζον, το διοξείδιο του θείου, τα οξείδια του αζώτου προκαλούν προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα, δυσλειτουργία στους πνεύμονες, αλλεργίες. Οι αλλεργίες περιλαμβάνουν ρινίτιδες, τσούξιμο στα μάτια και μπορούν να προκαλέσουν από πονοκεφάλους και κόπωση μέχρι σοβαρές παθολογικές καταστάσεις. Η φυσιολογική μεταφορά του οξυγόνου στο αίμα επηρεάζεται από κάτι που το λένε μονοξείδιο του ανθράκα και αυτό αφορά και τους καπνιστές. Ο μόλυβδος είναι ιδιαίτερα νευροτοξικός, επηρεάζοντας την ανάπτυξη στα πρώτα χρόνια της ζωής. Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει επίσης συσχετιστεί με τη λευχαιμία.

Πολλοί άνθρωποι έχουν ανοσία απέναντι στα περιβαλλοντικά προβλήματα, δεν τους νοιάζει, δεν τους νοιάζει αν δεν έχουμε δέντρα, τους νοιάζει αν η έλλειψη δέντρων δημιουργήσει πλημμύρες και έτσι πάθει κάτι το σπίτι τους. Τους νοιάζει το περιβάλλον μόνο όταν έχει σχέση με τον εαυτό τους. Τους νοιάζει καμιά φορά μόνο όταν κινδυνεύουν οι ίδιοι. Μέσα σε αυτή την ανθρωποκεντρική αντίληψη η όποια προσπάθεια για ευαισθητοποίηση γίνεται μέσα από αλήθειες, αποδείξεις που χτυπάνε τον άνθρωπο.
earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...