22.12.07

Μεγάπτερη φάλαινα: Η Ιαπωνία σταματά το κυνήγι στην Ανταρκτική.


into the blue
Originally uploaded by unearthed333
Η Ιαπωνία μετά από έντονες πιέσεις όλα αυτά τα χρόνια σταματά το κυνήγι της μεγάπτερης φάλαινας στην Ανταρκτική. Η φάλαινα αυτή γνωστή για τις ιδιαίτερες, ακροβατικές της ικανότητες θανατώνοταν σε μαζικούς αριθμούς και κατέληγε στην ιαπωνική αγορά. Φέτος την προεδρία της Διεθνούς επιτροπής φαλαινοθηρίας ανέλαβαν οι ΗΠΑ και μετά από προτροπή-έκκληση η Ιαπωνία πήρε την απόφαση να σταματήσει το εμπόριο. Παρ'όλα αυτά επικαλούμενοι ερευνητικούς σκοπούς θα κυνηγήσει ακόμη χίλιες φάλαινες από τις οποίες οι 50 είναι μεγάπτερες. Καλό νέο παρ'ολο που η απόφαση της Ιαπωνίας δεν πάρθηκε με κίνητρο τo σεβασμό προς το περιβάλλον αλλά το σεβασμό-φόβο στις ΗΠΑ.

Η μεγάπτερη φάλαινα(Megaptera novaeangliae) είναι μια μπαλενοφόρα φάλαινα. Φέρει τις μπαλένες που μοιάζουν με τριχωτές βούρτσες. Δεν έχουν δόντια και χρησιμοποιούν τις μπαλένες για να φιλτράρουν νερό. Οι μπαλένες χρησιμοποιούνται για να διώξουν το νερό που φιλτράρουν και να μείνει στο στόμα η τροφή που περιλαμβάνει μεγάλα ψάρια, καλαμάρια κτλ. Η μεγάπτερη φάλαινα γνωστή και ως καμπουροφάλαινα έχει πτυχώσεις στην κοιλιά και πολύ μεγάλα πτερύγια με τα οποία κολυμπούν, αγγίζουν η μία την άλλη και χτυπούν το νερό βγάζοντας ήχους. Χαρακτηριστικό είναι το τραγούδι των αρσενικών που είναι σύνθετο, διαρκεί δέκα με είκοσι λεπτά και μπορεί να επαναλαμβάνεται για ώρες. Δεν έχει διευκρινιστεί ο ρόλος του τραγουδιού αλλά πιθανότατα έχει σχέση με την αναπαραγωγή(προσέλκυση θηλυκού..). Πολύ έξυπνος είναι και ο τρόπος που κυνηγούν για να τραφούν. Μερικές φάλαινες κάνουν φούσκες καθώς κολυμπούν κυκλικά και χιλιάδες ψάρια αναγκάζονται να εγκλωβιστούν σε έναν στενό κύκλο.

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...