24.12.07

Υπερθέρμανση και γενετική απόκριση ειδών


eye of the tiger's cousin
Originally uploaded by satel444
Το ερώτημα είναι αν οι κλιματικές αλλαγές, η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη μπορούν να προκαλέσουν γενετικές αλλαγές με στόχο την καλύτερη προσαρμοστικότητα του είδους. Από έρευνες ήταν γνωστό ότι τα είδη εμφανίζουν μια ελαστικότητα, μια προσαρμοστικότητα όσον αφορά τις συνθήκες του περιβάλλοντος γενικά και την υπερθέρμανση ειδικά. Οι γενετικές αλλαγές όμως από γενιά σε γενιά, η εξέλιξη ώστε να προσαρμοστούν τα είδη, μπορεί να γίνει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα; Διάβασα εδώ αυτό το άρθρο από το πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα στον Καναδά για μια έρευνα του 2003. Σύμφωνα με αυτήν που έγινε σε κόκκινους σκίουρους η γενετική διαφοροποίηση μπορεί να συμβεί.

Ο Dr. Stan Boutin του Βιολογικού τμήματος του πανεπιστημίου της Αλμπέρτα μελετούσε επί δεκαπέντε χρόνια ένα πληθυσμό σκίουρων ο οποίος αντιμετώπιζε υψηλές ανοιξιάτικες θερμοκρασίες και είχε περισσότερη τροφή διαθέσιμη. Μέσα σε δέκα χρόνια η περίοδος αναπαραγωγής είχε προχωρήσει 18 ημέρες. Η πλαστικότητα(προσαρμοστικότητα) μετριέται με το πως ένας ξεχωριστός σκίουρος αλλάζει το χρόνο της αναπαραγωγής του από τη μια χρονιά στην άλλη σε σύγκριση με το χρόνο από τη μια γενιά στην άλλη. Αυτή τη γενετική απόκριση μελέτησε.

Παρατηρώντας τα ζώα η ομάδα των ερευνητών χρησιμοποίησε μια μέθοδο που λέγεται quantitative genetics, μια προέκταση της μεντελικής κληρονομικότητας και προσπάθησε να καταλάβει αν τα αποτελέσματα έδειχναν απλά πλαστικότητα, προσαρμοστικότητα ή κάτι παραπάνω που είναι η γενετική απόκριση, οι αλλαγές στο γενετικό υλικό. Αυτή η παρατήρηση χρειάζεται πολύ χρόνο για να επιβεβαιωθεί. Το επόμενο βήμα είναι η παρατήρηση κομματιών του γονιδιώματος μήπως και διαπιστωθούν αλλαγές.

Η εργασία αυτή έχει δημοσιευθεί στο Proceedings of the Royal Society of London B (DOI: 10.1098/rspb.2002.2224) και είναι η πρώτη που δείχνει γενετική αλλαγή λόγω υπερθέρμανσης σε θηλαστικά. Στον άνθρωπο κάτι τέτοιο είναι μάλλον αδύνατο δεδομένου και του χρόνου της γενιάς αλλά και πολλών άλλων λόγων όπως είναι τα κλιματιστικά, τα καλοριφέρ..

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...