30.8.07

Ο επίτροπος Σταύρος Δήμας προειδοποίησε ότι μετά τις πυρκαγιές στηνΕλλάδα ενδέχεται να ακολουθήσουν καταστροφικές πλημμύρες


Lake Prespes, Greece
Originally uploaded by satel444
O αρμόδιος για το Περιβάλλον ευρωπαίος επίτροπος Σταύρος Δήμας προειδοποίησε σήμερα ότι μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα ενδέχεται να ακολουθήσουν πλημμύρες που θα απετελέσουν μια νέα απειλή για τις πληγείσες περιοχές.
"Μια νέα καταστροφή απειλεί τις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές: Αν βρέξει,μπορεί να υπάρξουν πλημμύρες καθώς το έδαφος θα είναι εντελώς ξηρό και δεν θα μπορεί να απορροφήσει το νερό" τόνισε ο έλληνας επίτροπος σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Ντι Βελτ.
Ο κ.Δήμας πρόσθεσε ότι η Ευρωπαική Ενωση μπορεί να ενισχύσει οικονομικά τις πληγείσες περιοχές για την ανοικοδόμησή τους,και πρώτα από όλες την Πελοπόννησο,όπου οι καταστροφές είναι περισσότερες από ότι μπορεί να φανταστεί κανείς.
Περισσότερα εδώ
πηγή: ert3.gr

29.8.07

Ιός απειλεί τα δελφίνια της Μεσογείου, σύμφωνα με την "Ελ Μούντο".


water turtles
Originally uploaded by satel444
Δεκάδες νεκρά δελφίνια που εκβράζονται στις ακτές της Μεσογείου δημιουργούν φόβους στους οικολόγους ότι ο ιός που τα πλήττει μπορεί να εξελιχθεί σε επιδημία, αναφέρει σήμερα η εφημερίδα "Ελ Μούντο".
Τα ζωνοδέλφινα της περιοχής, τα οποία είναι προστατευόμενο είδος, έχουν μολυνθεί από έναν ιό ο οποίος δεν έχει αναγνωριστεί, έχει μέχρι στιγμής σκοτώσει αρκετές δεκάδες από τα ζώα αυτά και μπορεί να επεκταθεί, δηλώνουν περιβαλλοντολόγοι, σύμφωνα με το δημοσίευμα."Είμαστε στην αρχή μιας επιδημίας", φέρεται να δήλωσε ο Χαβιέρ Παντόχα, αξιωματούχος του υπουργείου Περιβάλλοντος.Εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος επιβεβαίωσε ότι το Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί μια συνάντηση για το θέμα αυτό, κατά την οποία θα καταβληθούν προσπάθειες να συντονιστεί η δράση ανάμεσα στις αυτόνομες περιφέρειες της Ισπανίας, όμως δεν ήταν σε θέση να κάνει γνωστές λεπτομέρειες για τον ιό και τις επιπτώσεις του. Ο ιός αυτός είναι η τελευταία μιας σειράς δυσκολιών που αντιμετωπίζει το μεσογειακό περιβάλλον της Μεσογείου. Φέτος το καλοκαίρι μέδουσες εμφανίστηκαν στις παραλίες και οι κλιματολόγοι πιστεύουν πως η εμφάνισή τους οφείλεται στην άνοδο της θερμοκρασίας της θάλασσας, καθώς και στην υπερβολική αλιεία των τόνων, που τρώνε τις μέδουσες.
πηγή: ert3.gr(ΑΠΕ)

Fires reach heritage site

28.8.07

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

από http://anadasosi.blogspot.com

Συνάντηση του ΟΗΕ για το διάδοχο του Κιότο ξεκίνησε στη Βιέννη


Κυβερνητικοί εκπρόσωποι, επιστήμονες και περιβαλλοντιστές από 150 χώρες συναντώνται στη Βιέννη από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή, για να συζητήσουν πώς μπορεί να επεκταθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο κατά της κλιματικής αλλαγής μετά το 2012.
«Η συνάντηση αυτή θα δώσει ενδείξεις για το κατά πόσο η κοινότητα της πολιτικής είναι διατεθειμένη να προχωρήσει πέρα από τις καλοπροαίρετες κοινοτοπίες» δήλωσε ο Αϊβο ντε Μπόερ, επικεφαλής της Συνθήκης-Πλαισίου για τις Κλιματικές Αλλαγές του ΟΗΕ (UNFCC).
Η συνάντηση, στην οποία συμμετέχουν περίπου 1.000 άτομα, προετοιμάζει το δρόμο για τη διάσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο ΟΗΕ το Δεκέμβριο στο Μπαλί της Ινδονησίας. Με τη διάσκεψη αυτή θα ξεκινήσει μια διετία επίσημων συνομιλιών για το διάδοχο του Πρωτοκόλλου του Κιότο, το οποίο υποχρεώνει 35 βιομηχανικά κράτη να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 5%, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, έως το 2012.
περισσότερα εδώ
πηγή: in.gr

Συνεχίζουν τα πύρινα μέτωπα


birdwatching in Kerkini
Originally uploaded by satel444
Εξακολουθούν να μαίνονται για πέμπτη μέρα τα πύρινα μέτωπα στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο ενώ το χωριό Κάτω Σέττα απειλεί η πυρκαγιά στην Εύβοια. Μάχη με τις φλόγες δίδουν σε όλα τα μέτωπα ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής , του Στρατού , εθελοντικών οργανώσεων .Με το πρώτο φως της ημέρας στην κατάσβεση συμμετέχουν και εναέρια μέσα πυρόσβεσης που έχουν ενισχυθεί σημαντικά με την αποστολή αεροσκαφών και ελικοπτέρων από ευρωπαϊκές χώρες , που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση αποστολής βοήθειας. Στην Πελοπόννησο , τα μέτωπα της Ηλείας και συγκεκριμένα στις περιοχές Πλουτοχώρι , Κρέστενα , Φρίξου και Ανδρίτσαινας, είναι τα πιο απειλητικά . Χθες εκκενώθηκαν προληπτικά χωριά στα όρια των νομών Ηλείας, Μεσσηνίας και Αρκαδίας . Στα μέτωπα της Μεσσηνίας επικρατεί σχετική ύφεση, εκτός από το κορφοβούνι Ταϋγέτου όπου υπήρξε μικρή αναζωπύρωση . Ύφεση επικρατεί και στα μέτωπα της Αρκαδίας . Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά από τον Κάνδαλο προς την Μανθυρέα της Τεγέας .Στην Εύβοια εκτός από την Κάτω Σέττα , πυρκαγιές μαίνονται στο Μετόχι και την Άνω Σέττα.
περισσότερα εδώ

27.8.07

Τι κάνουμε χωρίς δάση;;


demons
Originally uploaded by satel444
Οι επιπτώσεις από την έλλειψη δασικών εκτάσεων είναι δραματικές. Τα δάση εκτός από την αισθητική αξία παίζουν σπουδαίο ρόλο στην υγεία των ζωικών ειδών και είναι απαραίτητη προυπόθεση για την πρόοδο μιας χώρας. Διώχνουν την κατάθλιψη και καθαρίζουν τον αέρα. Το δάσος της Πάρνηθας που κάηκε δούλευε αδιάκοπα, ψυχραίνοντας τον αέρα που ερχόταν από το βορρά. Τώρα ο αέρας το μόνο που θα συναντά είναι άγονο έδαφος δίχως δέντρα. Τα δέντρα, τα δάση συμβάλλουν αποτελεσματικά στο φαινόμενο του θερμοκηπίου καθώς απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα. Τα δέντρα επίσης απορροφούν νερό. Φανταστείτε εκατοντάδες στρέμματα δασών πόσο νερό κρατούν. Χωρίς αυτά τα δέντρα μήπως οι πλημμύρες είναι αναπόφευκτες; Τα δέντρα, τα δάση είναι τα καλύτερα αντιπλημμυρικά έργα. Παράλληλα με την ύπαρξη των δασών ζουν εκατοντάδες οργανισμοί. Εκτός του ότι παρέχουν καταφύγιο τα δέντρα προσφέρουν θρεπτικά συστατικά στους αποσυνθετικούς οργανισμούς και τροφή με τα φύλλα και τους καρπούς τους σε πλήθος ζωικών ειδών. Χωρίς τον κρίκο των φυτών, των δέντρων στην τροφική αλυσίδα η ισορροπία διαταράσσεται. Ο άνθρωπος έχει ανάγκη τα δάση.

earthsos.blogspot.com

Οι εξελίξεις στα μέτωπα των πυρκαγιών

Δέκα τέσσερεις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν από τις 12 το μεσημέρι είναι σε εξέλιξη κυρίως στην Πελοπόννησο. Για μπαράζ πυρκαγιών σήμερα στη Φθιώτιδα μίλησε στην τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, ο εκπρόσωπος του Σώματος, αρχιπύραρχος Ν. Διαμαντής, μη κρύβοντας την απογοήτευσή του για την δυσάρεστη εξέλιξη της κατάστασης. «Δυστυχώς, δεν υπάρχει η βελτίωση που περιμέναμε για σήμερα», δήλωσε ο αρχιπύραρχος.
Ειδικότερα, στη Φθιώτιδα εκδηλώθηκαν και μαίνονται ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στις θέσεις Λύχνο και Καστανιά σε έκταση ελάτης -όπου εντοπίσθηκε και άγνωστο ύποπτο αυτοκίνητο-, στον Πύργο Υπάτης και στη Σπερχιάδα, μεταξύ Δίλοφου και υδροηλεκτρικής μονάδας της περιοχής. Εξαιτίας των πυρκαγιών έχει διακοπεί η σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών-Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Λιανοκλάδι-Δομοκού. Κατά την επίσημη ενημέρωση, τα μεγάλα μέτωπα στα οποία είναι επικεντρωμένη η προσπάθεια των επίγειων και εναέριων πυροσβεστικών μέσων είναι: * στον Ταΰγετο, όπου υπάρχουν δύο εστίες στα περίχωρα της Καλαμάτας και στο δρόμο της Αλαγονίας προς τις πηγές και το Αρτεμίσιο, * στην Αμαλιάδα, όπου μαίνονται επίσης δύο μέτωπα, στην Ολυμπία και στον άξονα Αμαλιάδας-Πύργου, * στη Μεγαλόπολη, στη ΒΑ πλευρά του Πάρνωνα προς τις κοινότητες Καλλιθέα και Αγριά, * στη Φθιώτιδα, στα μέτωπα Ασβέστης και Ζηλευτό Υπάτης * στο Σοφικό της Κορινθίας και * στις θέσεις Γιαννιτσοχώρι και Ανδρίτσαινα. Στο Αλιβέρι της Εύβοιας, η φωτιά κατευθύνεται προς τα χωριά Παρθένι και Παναγιά, ενώ στην Αρχαία Ολυμπία προς τον Πλάτανο και το Πελόπιο. Στην περιοχή επιχειρούν τρία αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, ενώ αυτή τη στιγμή, οι Γάλλοι δασοκομάντος κατευθύνονται προς τη ζώνη του Πάρνωνα, όπου μαίνεται επίσης η πυρκαγιά.
πηγή: ert3.gr

26.8.07

Fire in Zacharo, Greece

Δεν υπάρχουν λόγια...


Διαστάσεις που δε χωρά ο ανθρώπινος νους έχει πάρει η εθνική πύρινη τραγωδία, ενώ εις μνήμην των θυμάτων κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος. Περαιτέρω, όλη η χώρα κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Η τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής κάνει λόγο για 47 νεκρούς, όμως πληροφορίες ανεβάζουν στους 52 τον αριθμό των νεκρών.

Εκκλήσεις για βοήθεια απευθύνουν περιοχές της Πελοποννήσου και της Εύβοιας, ενώ τα πύρινα μέτωπα σε Ηλεία, Λακωνία, Μεσσηνία, Κορινθία, Αρκαδία, Αχαΐα, Εύβοια και Αττική παραμένουν ανοιχτά.
Στις προσπάθειες κατάσβεσης έχουν ριχτεί όλα τα εναέρια μέσα. Πυροσβεστικές πηγές εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς σε πολλές περιοχές έχουν κοπάσει οι άνεμοι, ενώ από την Κυριακή στη μάχη συνδράμουν και οι δυνάμεις που φθάνουν από την Ευρώπη.
τμήμα κειμένου από ant1.gr

25.8.07

Πυρκαγιές


like a rolling stone
Originally uploaded by satel444
Μεγάλες φωτιές βρίσκονται σε εξέλιξη στους νομούς Λακωνίας και Ηλιείας. Μέχρι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 41 νεκροί άνθρωποι καθώς και τεράστιες εκτάσεις νεκρής φύσης. Όλοι μιλούν για πρωτόγνωρα φαινόμενα, αποδόσεις ευθυνών. Όλοι μιλούν για 8 μποφώρ, για μη πρόβλεψη τέτοιων φαινομένων. Όντως αυτά είναι πρωτόγνωρα. Γιατί τώρα εμφανίζονται οι κλιματικές αλλαγές. Όταν κάποιος ανεγκέφαλος βάζει το χεράκι του, ανάβει μια φωτιά στον καύσωνα και ταυτόχρονα ξεσπούν άνεμοι 7 και 8 μποφώρ η πυρκαγιά εξαπλώνεται με ιλιγγιώδεις ταχύτητες. Οι κλιματικές αλλαγές είναι ο καύσωνας και οι άνεμοι. Αυτό το καλοκαίρι είχαμε πολλούς καύσωνες. Και παλαιότερα υπήρχαν εμπρησμοί αλλά δεν υπήρχε αυτό το κακό. Αυτό το κακό εντείνεται τα τελευταία χρόνια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση φταίνε πολλοί. Φταίνε αυτοί που κυβερνούν σε όλον τον κόσμο και αντιμετωπίζουν ως ηλίθιους αυτούς που μιλάνε για υπερθέρμανση του πλανήτη και για άμεση δράση. Φταίνε οι κρατικοί μηχανισμοί που ενώ ξόδευαν τεράστια χρηματικά ποσά για να χτίσουν μια κάλπικη βιτρίνα της Ελλάδας ξέχασαν την ουσία. Ξέχασαν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ζώνη ευάλωτη στις πυρκαγιές, ξέχασαν ότι μετά από τόσα εκατομμύρια ευρώ που ξοδεύονται άσκοπα, που κλέβονται θα μπορούσαν να ξοδέψουν ελάχιστα για μέτρα όπως συντήρηση δασικών δρόμων, καθαρισμό δασών, κατασκευή παρατηρητηρίων, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών. Οι πυρκαγίες που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι ένα αποτέλεσμα ανθρώπινης ανεγκεφαλίας, κλιματικών αλλαγών και ελλείψεων σε πολλά επίπεδα. Το μεσαίο είναι αυτό που μετατρέπει το πρόβλημα σε φυσική καταστροφή.
earthsos.blogspot.com

Πυρκαγιές παντού


Στην Ηλεία απειλούνται τα χωριά Μηλέα, Σμέρνα, Μάκιστος, Λογγός και Βρεστό. Εναέρια μέσα, ισχυρές επίγειες δυνάμεις και στρατιώτες έχουν ριχτεί στη μάχη της κατάσβεσης.

Μαίνονται, παράλληλα, οι φωτιές σε Μεσσηνία, Αρκαδία, Λακωνία και Εύβοια. Οι φλόγες έχουν ζώσει και την περιοχή της Μεγαλόπολης, όπου τρία χωριά εκκενώνονται.

Η φωτιά στα Στύρα Ευβοίας αναζωπυρώθηκε και τρεις οικισμοί εκκενώνονται προληπτικά. Η δήμαρχος της περιοχής μίλησε στον ΑΝΤ1 και δήλωσε πως τα αεροσκάφη σταμάτησαν τις ρίψεις και πως η φωτιά μαίνεται στις περιοχές Πολυποτάμου και Κουβελών.

Στη Μεσσηνία απειλούνται τα χωριά Αρτεμησία, Πηγές και Αρτεμιρά.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, συνολικά το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν 124 πυρκαγιές, μέχρι αυτήν την ώρα μαίνονται 30, εκ των οποίων οι 19 ξέσπασαν το βράδυ της Παρασκευής. Πρόκειται για μέτωπα σε Φιλιππιάδα, Φάρσαλα, Νεμέα, Θέρμο, Αρτα, Κορινθία, Πρέβεζα, Αρεόπολη, Δαμάστα, Αρκαδία, Δομοκό, Φιλιατρά, Γόρτυνα, Αλίαρτο, Λευκάδα, Ηλεία, Αχαΐα και Δερβενοχώρια.

Τεράστια είναι και η οικολογική καταστροφή, αφού μόνο στη Ζαχάρω έγιναν στάχτη πάνω από 70.000 δασικής έκτασης.

Ειδικά κλιμάκια της Διεύθυνσης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής έχουν μεταβεί για έρευνες σε πληγείσες περιοχές, όπου έγιναν καταγγελίες για εμπρησμούς. Ειδικά στους Αραχαμίτες Αρκαδίας, ένας πυροφύλακας κατήγγειλε ότι είδε ένα αυτοκίνητο να διέρχεται και πίσω του να ξεκινούν φωτιές.
τμήμα κειμένου από ant1.gr

24.8.07

ΗΠΑ : Οι χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 100 χρόνων πλήττουν τις μεσοδυτικές πολιτείες


lost
Originally uploaded by satel444
Τη ζωή τουλάχιστον 25 ανθρώπων έχουν στοιχίσει οι καταιγίδες και οι πλημμύρες που πλήττουν τις μεσοδυτικές αμερικανικές πολιτείες τις τελευταίες μέρες.Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ ανέφερε ότι έχουν πλημμυρίσει εκτάσεις ή υπάρχει κίνδυνος πλημμυρών στις πολιτείες Νεμπράσκα, Άιοβα, Μινεσότα, Ουισκόνσιν, Ιλινόις, Ιντιάνα και Οχάιο.Ο κυβερνήτης του Οχάιο, Τεντ Στρικλαντ, είναι ένας από τους κυβερνήτες που έχουν κηρύξει αρκετές κομητείες στις πολιτείες αυτές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Χθες στην πόλη Φάιντλεϊ του Οχάιο πλημμύρισαν δρόμοι και σπίτια και οι διασώστες απομάκρυναν δεκάδες κατοίκους με μικρές βάρκες. Αργότερα καταιγίδες έπληξαν μεγάλα τμήματα του Σικάγο και το Ιλινόις, όπου ξεριζώθηκαν δέντρα και περισσότεροι από 180.000 πολίτες έμειναν χωρίς ηλεκτροδότηση.
Λόγω των προειδοποιήσεων των μετεωρολόγων για τον κίνδυνο ανεμοστρόβιλων έκλεισαν για λίγη ώρα τα δύο αεροδρόμια στο Σικάγο, που είναι από τα πιο μεγάλα στις ΗΠΑ. Επίσης σταμάτησαν οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες στα προάστεια της πόλης. Στο Σικάγο εξαιτίας της κακοκαιρίας γκρεμίστηκε η στέγη μίας αποθήκης με συνέπεια να τραυματιστούν 40 άτομα.
Πρόκειται για τις χειρότερες πλημμύρες που αντιμετωπίζουν οι μεσοδυτικές αμερικανικές πολιτείες τα τελευταία 100 χρόνια και οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί, αφού περιμένουν κι άλλες βροχοπτώσεις το Σαββατοκύριακο.
πηγή: ert3.gr

23.8.07

Συμβουλές που μπορούν να σώσουν τον πλανήτη


peace
Originally uploaded by satel444
να τι μπορείτε να κάνετε για το περιβάλλον και τις κλιματικές αλλαγές

-η τελευταία συμβουλή δεν είναι απαραίτητη για τη σωτηρία του πλανήτη.
-όλα αυτά φαντάζουν χαζά αν εφαρμόζονται από ελάχιστα άτομα-κούκους.
-Ας γίνουμε πολλοί κούκοι για να έρθει επιτέλους η άνοιξη.

Την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ενεργειακή αυτοδυναμία των νησιών ζητούν οι οικολόγοι


plants
Originally uploaded by satel444
Την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) -έστω και μικρής κλίμακας- στην Ελλάδα, αλλά και την απόκτηση ενεργειακής αυτονομίας από τα ελληνικά νησιά, που έχουν "πλούσια τα ελέη του ήλιου και του αέρα", ζητά η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης, επισημαίνοντας ότι ο βορειοελλαδικός νομός δεν μπορεί να συνεχίσει να θυσιάζεται και να χρησιμοποιείται ως η "πρίζα" της χώρας.
Στο πλαίσιο και της προγραμματισμένης δημόσιας διαβούλευσης για τον ενεργειακό στρατηγικό σχεδιασμό της Ελλάδας στην περίοδο 2008-2020, η Οικολογική Κίνηση επισημαίνει ότι "κάθε ανεμογεννήτρια, σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας, δίνει ανάσα στο νομό".
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), δρ Ιωάννης Τσιπουρίδης, επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει μακρύ και δύσκολο δρόμο να διανύσει, προκειμένου να επιτύχει αυτό που υπαγορεύουν οι τραγικές εξελίξεις των κλιματικών αλλαγών, "δηλαδή" -μεταξύ άλλων- "τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο".
περισσότερα εδώ
πηγή: ert3.gr

Μόλυνση σε ποταμό της νοτιοδυτικής Κίνας προκάλεσε τον θάνατο 40.000 κιλών ψαριών


rivulet running
Originally uploaded by satel444
Λύματα που χύνονται από εργοστάσια σε ποταμό της νοτιοδυτικής Κίνας προκάλεσαν τον μαζικό δηλητηριασμό 40.000 κιλών ψαριών, μεταδίδουν σήμερα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ογδόντα κυβερνητικοί αξιωματούχοι γύρισαν από πόρτα σε πόρτα την κοινότητα Σονγκάν, στην επαρχία Γκουιτζού, για να προειδοποιήσουν τους χωρικούς να μην καταναλώσουν, πωλήσουν, ή να μεταφέρουν ψάρια, μεταδίδει η κρατική ραδιοφωνία.

Τα νεκρά ψάρια βρέθηκαν να επιπλέουν σε ακτίνα 5 χλ στο θολό και δύσοσμο ποτάμι στις 10 Αυγούστου, τόνισαν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας πως θα απαιτηθούν άλλες πέντε ημέρες για ν’ απομακρυνθούν από το νερό τα επιπλέοντα ψάρια.

Οι αρχές θεωρούν υπεύθυνα για τη μόλυνση τα εργοστάσια στο ανάντη ρεύμα του ποταμού, τα οποία ρίχνουν υπερβολικές ποσότητες χλωριούχων, φωσφορούχων και λυμάτων με αρσενικό στον ποταμό, μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης.

πηγή: ert3.gr

10.8.07

Πραγματοποιήθηκε το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Περιβαλλοντικής Τέχνης


Quercus coccifera
Originally uploaded by satel444
Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Περιβαλλοντικής Τέχνης - Λακωνία Φύση Άνθρωπος Τέχνη - Τόπος 2007 - Άμυνα της Φύσης, που οργάνωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λακωνίας και ειδικότερα ο Οργανισμός Πολιτιστικής Ανάπτυξης [ΟΠΑΝΑΛ].
Κεντρική ιδέα της διοργάνωσης ήταν να λειτουργήσει ο ίδιος ο τόπος, η Λακωνία εν προκειμένω, ως πηγή έμπνευσης και να προσελκύσει ανθρώπους από όλους τους χώρους, της διανόησης, της τέχνης αλλά και της επιστήμης, που κλήθηκαν να λειτουργήσουν δημιουργικά αλλά και να "δημιουργήσουν" in situ. H φετινή, πρώτη, πιλοτικού χαρακτήρα διοργάνωση πραγματοποιήθηκε στη Σπάρτη, τη Σελλασία του Δήμου Οινούντος και στο Γεράκι του Δήμου Γερονθρών από 3 έως και 5 Αυγούστου. Συνοπτικά περιλάμβανε ημερίδες, δράσεις και εγκαταστάσεις. Iδιαίτερο βάρος δόθηκε στην παρουσίαση του έργου του κορυφαίου εικαστικού του 20ου αιώνα Γιόζεφ Μπόϊς (Joseph Beuys), η φιλοσοφία του οποίου λειτούργησε ως πλατφόρμα της διοργάνωσης. Περισσότερα εδώ
πηγή: ert3.gr

9.8.07

Ανακύκλωση λιπαντικών αποβλήτων

Λύση στο θέμα της διαχείρισης των ιδιαίτερα ρυπογόνων γιά το περιβάλλον, λιπαντικών αποβλήτων, δίνει η μονάδα που λειτουργεί στον Ασπρόπυργο Η Ελληνική Τεχνολογία Περιβάλλοντος έχει οργανώσει ένα μεγάλο δίκτυο συλλογής των λιπαντικών αποβλήτων από 30 χιλιάδες σημεία σε όλη την Ελλάδα. Τα κέντρα συλλογής που λειτουργούν σήμερα στη χώρα μας βρίσκονται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και την Κοζάνη.
περισσότερα εδώ
πηγή: nature.ert.gr

Καμπανάκι για τα άγρια ζώα

Οι φωτιές που κατέκαψαν τα δάση μας, απειλούν όσα πλέον καταφύγια άγριων ζώων έχουν απομείνει.
Στον Όλυμπο και τα Πιέρια όρη, μάλιστα, οι αρκούδες αναζητούν νέο περιβάλλον για να ζήσουν. Οι κάτοικοι ανησυχούν, καθώς φοβούνται.ότι τα άγρια ζώα θα κατέβουν πιο χαμηλά για να αναζητήσουν τροφή και ελπίζουν ότι τα σχέδια για αναδάσωση δεν θα μείνουν στα χαρτιά.
πηγή: ant1.gr
picture taken in Kerkini Lake

7.8.07

1ο διεθνές φεστιβάλ περιβαλλοντικής τέχνης στη Σπάρτη


Ένα καινοτόμο φεστιβάλ για την Ελληνική πραγματικότητα ξεκίνησε στις 3/8 στη Σπάρτη. Πρόκειται για το 1ο διεθνές φεστιβάλ περιβαλλοντικής τέχνης που φέρνει στην Λακωνία σημαντικές προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και θα διεξαχθεί στη Σπάρτη, τη Σελλασία και το Γεράκι. Η Λακωνία λειτουργεί ως πηγή έμπνευσης και προσελκύει ανθρώπους από όλους τους χώρους της διανόησης, της τέχνης αλλά και της επιστήμης, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι δράσεις του φεστιβάλ κινηματογραφούνται και θα προβληθούν τον επόμενο μήνα, σε μεγάλο φεστιβάλ στην Ιταλία και σε ειδικό αφιέρωμα που ετοιμάζεται για την Λακωνία.Την οργάνωση του φεστιβάλ έχει η νομαρχία Λακωνίας και ο Πολιτιστικός Οργανισμός της νομαρχίας (ΟΠΑΝΑΛ).
πηγή: ert3.gr(ΑΠΕ)

5.8.07

Υπό μερικό έλεγχο οι περισσότερες πυρκαγιές στην Κεντρική και στη Δυτική Μακεδονία


Οι προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών στην Κεντρική και στη Δυτική Μακεδονία συνεχίστηκαν στη διάρκεια της νύχτας, ενώ υπό μερικό έλεγχο έχουν τεθεί οι φωτιές στις περισσότερες περιοχές. Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά στην περιοχή Φτέρι της Πιερίας, ενώ στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 15 οχήματα, επικουρούμενοι από πεζοπόρο τμήμα 38 ατόμων.Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς στην περιοχή της Μαυροπλαγιάς στο νομό Κιλκίς. Στην περιοχή αυτή, επιχειρούν 24 πυροσβέστες με 6 οχήματα, καθώς και ένα σκαπτικό μηχάνημα. Η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.
Στο νομό Σερρών, υπό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο βουνό Μπέλες στα Πλατανάκια Κερκίνης, μετά την τελευταία αναζωπύρωση των εστιών της.
Στο νομό Κοζάνης, υπό μερικό έλεγχο βρίσκεται η φωτιά στο δημοτικό διαμέρισμα Καταφυγίου του δήμου Βελβεντού, ενώ στην περιοχή αυτή επιχειρεί δύναμη 20 πυροσβεστών με 12 οχήματα. Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί και η φωτιά στο δημοτικό διαμέρισμα Ιμέρων του δήμου Σερβίων, η οποία επιτηρείται από 2 πυροσβέστες και 1 όχημα. Η φωτιά αυτή, δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.
Στο νομό Καστοριάς, υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά στην Παλιά Κοτύλη του δήμου Νεστορίου, ενώ στην περιοχή επιχειρούν 9 πυροσβέστες με 5 οχήματα, επικουρούμενοι από πεζοπόρο τμήμα 10 εθελοντών πυροσβεστών.
Στο νομό Φλώρινας, υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στη θέση Βάρμπα-Σφήκα του δήμου Πρεσπών, αλλά και στη θέση Σμάρδεσι του δήμου Κρυσταλλοπηγής. Στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν 9 πυροσβέστες με 5 οχήματα, ενώ από τις πρωινές ώρες, η δύναμη αυτή, ενισχύεται με 18 πυροσβέστες.
πηγή: ert3.gr

4.8.07

Η θερμοκρασία στην Ευρώπη έχει αυξηθεί περισσότερο απ' όσο πίστευαν στο παρελθόν οι επιστήμονες


Η θερμοκρασία στη Δυτική Ευρώπη αυξήθηκε περισσότερο απ' όσο πίστευαν παλαιότερα οι επιστήμονες κατά τον τελευταίο αιώνα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που έρχεται να προστεθεί σε όσες προβλέπουν πιο ζεστά καλοκαίρια και παρατεταμένους καύσωνες στο μέλλον.
Η μελέτη, που δημοσιεύεται σήμερα στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Geophysical Research-Atmospheres, δείχνει ότι η μέση θερμοκρασία από το 1880 αυξήθηκε κατά 1,6 βαθμούς Κελσίου και όχι 1,3 βαθμούς, όπως θεωρούσαν οι επιστήμονες. "Πρόκειται για μεγάλη αλλαγή αν σκεφτούμε ότι πρόκειται για μέση θερμοκρασία" είπε ο Πολ Ντέλα-Μάρτα, μετεωρολόγος στην εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της Ελβετίας, που έκανε τη μελέτη. Τα ευρήματα της μελέτης ενδεχομένως να παράσχουν νέες αποδείξεις ότι οι καύσωνες, όπως αυτός που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους φέτος το καλοκαίρι στην Ευρώπη, αποτελούν μια ένδειξη της αύξηση της θερμοκρασίας, σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι μετεωρολόγοι μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν τα νέα στοιχεία για να προβλέψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις επιπτώσεις που θα έχει το φαινόμενο του θερμοκηπίου. "Αναμένουμε ότι η συχνότητα και η διάρκεια των καυσώνων θα αυξηθεί με επιταχυνόμενο ρυθμό. Αυτό σημαίνει ότι ο καιρός θα είναι πιο ζεστός και ότι τα ακραία φαινόμενα θα εμφανίζονται συχνότερα" είπε ο Ντέλα-Μάρτα. Η ομάδα των επιστημόνων, στην οποία συμμετείχαν και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης, συνέκρινε τις θερμοκρασίες από 200 περιοχές, σε όλη την Ευρώπη, διαπιστώνοντας ότι σήμερα οι καύσωνες διαρκούν κατά μέσο όρο 3 ημέρες, έναντι 1,5 μέρας το 1880.
πηγή: ert3.gr

3.8.07

Λειψυδρία στις κυκλάδες

«Διαστάσεις θεομηνίας έλαβε το τελευταίο διάστημα η λειψυδρία στις Κυκλάδες, που επιτάθηκε από τις αλλεπάλληλες διακοπές στην ηλεκτροδότηση των νησιών, προκαλώντας επιπλέον προβλήματα σε καλλιέργειες αλλά και σε τουριστικές μονάδες». Τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος και κήρυξε το νομό σε κατάσταση ανάγκης.
Περισσότερα εδώ

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...